Bli Medlem Returböcker Kundservice

Läs hela livet

Bli Plusmedlem och ta del av våra billiga böcker. Tvivlar du? Se till att prova det - den första veckan är GRATIS - därefter förnyas ditt medlemskap automatiskt för 99 kr/mnd. Du kan säga upp det när som helst och Plusfördelarna upphör först vid slutet av din betalningsperiod.

Swede : svenskamerikanen som överlevde Pearl Harbor

av Thomas Tynander

, 2011

Skickas inom 1-4 vardagar

Frakt endast 19,95 kr

Förlagets pris 229,00 kr

info-icon Medlemspris

118 kr

Spara 111,00 kr (48%)

Detta pris gäller endast för

Plusmedlemmar.

Prova gratis första veckan (därefter 99 kr/månad) och säg upp det när som helst. För dig som ÄLSKAR böcker och soffmys.

heart-icon
Beskrivning
På en jagare under andra världskriget. En ögonvittnesskildring.

Pearl Harbor 7 december 1941. Vattnet ligger blankt som en spegel mot den röda morgonhimlen. Klockan närmar sig sju. Flottbasen i Pearl Harbor vaknar sakta till liv. Plötligt hörs ett välbekant oljud. Men det är något som inte stämmer. Han hör kulsprutor. Och skrik. Då förstår han. Det här är berättelsen om en ung sjöman som upplevde alla de stora slagen mot Japan i Stilla havet under andra världskriget. Han såg hangarfartyg sjunka och marinsoldater storma stränder. Han såg anfallande bombplan i skyn och ubåtars torpeder närma sig. Han såg uppsvällda och brända kroppar flyta i havet. Han såg sina kamrater dö. Vardagen på ett krigsfartyg är ofta långsam och en evig väntan på nya order, men på ett ögonblick befinner man sig mitt i kriget och de 150 männen på jagaren Monaghan prövas till det yttersta. Många dog i striderna. Ett fåtal överlevde. En av dem är svenskamerikanen Emery ”Swede” Lundquist och han lever fortfarande. Hans familj emigrerade från Roslagen i början av 1900-talet, i skuggan av första världskriget. Efter en besvärlig uppväxt på bland annat ett barnhem sökte han sig till den amerikanska flottan. Många böcker har skrivits och filmer har gjorts om andra världskriget men det är få som kan berätta hur det var att befinna sig på plats. En av dem är Swede. Det här är hans berättelse.
"I vanliga fall så är det dramatiken i kriget som skildras i böcker om andra världskriget. Här är det däremot krigets vardag, tristessen och den eviga väntan som lyser starkast. Bokens uttryckssätt och biografiska karaktär gör texten påtagligt närvarande och skildringen mycket personlig vilket gör att läsaren kommer "Swede" nära inpå livet. Som krigsbiografi är det en utmärkt bok." BTJ "Genom denna förträffliga och lättlästa bok får vi en inblick i den ständigt närvarande dödsångesten, kamratskapen och tristessen bland mannarna på USS Monaghan...Den här boken borde användas på historielektionerna i de svenska skolorna." Mariestads Tidning "Thomas Tynander har återskapat en fascinerande ögonvittnesskildring, med en närvarokänsla som är stundtals nästan kuslig...En av de mest intressanta krigsbiografier som jag har läst eftersom den är så annorlunda." Nya Wermlands Tidningen

Bokdetaljer
Svenska
9789137136127
Bokförlaget Forum
9137136127
234
den 21 september 2011
B: 142 H: 219 D: 26 mm


Våra kunder älskar oss!
Trustpilot 8,6
Trygg E-handel
Du kan vara trygg hos oss - Vi är godkända av Trygg E-handel!