Plusbog logo
Hitta erbjudanden på deckare här
blogImage139
blogImage139

Normbrytaren Liza Marklund

En av grundpelarna till det svenska deckarundret stavas Liza Marklund. Om ni vill veta mer om Liza Marklund så har ni kommit rätt – här hittar ni nämligen en biografi och läsordningen för hennes böcker. Läs vidare här,

av

den 14. marts 2018

Eva Elisabeth ”Liza” Marklund är deckarförfattaren, krönikören och UNICEF-ambassadören som har blivit en av Skandinaviens bäst säljande författare. Liza Marklund startade även Piratförlaget tillsammans med Sigge Sigfridsson, Jan Guillou och Ann-Marie Skarp. Piratförlaget anses som en av de stora förnyarna inom bokbranschen, mycket tack vare synen på hur pengarna från böcker skulle fördelas mellan författare och förlag.

Journalisten som blev författare

Marklund började sin karriär som journalist. Efter att ha avslutat en journalistkurs vid Kalix folkhögskola arbetade Marklund som reporter vid Norrbottens-Kuriren och sedan på Norrländska Socialdemokraten. En karriärmöjlighet öppnades dock när hon som 24-åring erbjöds en anställning vid Aftonbladet, vilket senare tog henne vidare till Expressen och tidningen Arbetaren. Hon var med till att starta tidningen Metro, var chefredaktörför Metro Weekend och arbetade på TV4.

Som journalist har Marklund vittnat om hur hon ofta stötte på motstånd och bristande intresse från andra när hon lyfte fram frågor om kvinnors och barns rättigheter, frågor som hon sedan har fortsatt att driva som författare – vilket tydligt kan återspeglas i hennes fantastiska böcker.

Gömda och Sprängaren

Liza Marklund debuterade i 1995 med boken Gömda, boken skrevs tillsammans med Maria Eriksson och belv snabbt en stor framgång. Framgångarna fortsatte i och med att Marklund i 1998 gav ut sin första deckare. Boken Sprängaren kom att bli en av Sveriges mest säljande böcker i modern tid och hon vann bland annat Polonipriset, Svenska deckarakademins debutantpris, nominerades till Bästa svenska kriminalroman, samt Glasnyckeln för bästa nordiska kriminalroman. Hon blev även den andre Skandinavien att toppa New York Times bestseller-lista.

Sprängaren var inte bara en enorm succé, med boken bröt Marklund normerna för vad en svensk deckare ska innehålla. Hon introducerade först och främst en kvinnlig hjälte i och med kvällstidningsreportern Annika Bengtzon – i en genre där detektiverna annars alltid var män. Hon introducerade även bihandlingar som förhöll sig fritt från själva kriminalgåtan och istället fokuserade på huvudpersonens privatliv och även samhällsfrågor.

Och till sist lite kuriosa; Annika Bengtzon, hjältinnan i böckerna, har fått sitt namn från en sammanslagning av Marklunds äldsta dotters namn, Annika, och av Bengt Bengtzon, Marklunds favoritchef från hennes tid som journalist på Expressen.

Bibliografi och läsordning:

Efter den enorma succén med Sprängaren så finns det nu ytterligare sju romaner om kvällstidningsjournalisten Annika Bengtzon.

Läsordning Annika Bengtzon – serien

1998 – Sprängaren (filmatiserades 2001)
1999 – Studio sex (filmatiserades 2012)
2000 – Paradiset (filmatiserades 2003)
2002 – Prime time (filmatiserades 2012)
2003 – Den röda vargen (filmatiserades 2012)
2006 – Nobels testamente (filmatiserades 2012)
2007 – Livstid (filmatiserades 2012)
2008 – En plats i solen (filmatiserades 2012)
2011 – Du gamla du fria
2013 – Lyckliga gatan
2015 – Järnblod

Böcker om Maria Eriksson

1995 – Gömda, tillsammans med Maria Eriksson
2004 – Asyl, tillsammans med Maria Eriksson

Övrigt

1998 – Härifrån till jämställdheten, tillsammans med Lotta Snickare
2005 – Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra, tillsammans med Lotta Snickare
2010 – Postcard Killers, tillsammans med James Patterson

 

 

Källor:

http://www.lizamarklund.com/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Liza_Marklund

 


Taggar:

Dela vårt blogginlägg
med dina vänner
Plusbok är en förmånsklubb med över 65.000 EXTRA billiga böcker. Detta pris gäller för medlemmar. Medlemskap endast 49,00 kr/30 dagar i fortlöpande abonnemang – säg upp när du vill..
Se alla förmåner här.

Är du inte medlem?
Du kan alltid handla till lågt normalpris utan medlemskap.
Plusbok – för dig som älskar böcker

I Plusboks förmånsklubb får du åtkomst till över 65.000 EXTRA billiga böcker och mycket mer. Med stora medlemsrabatter och billigare frakt kan det fort löna sig. Detta pris gäller för medlemmar. Medlemskap endast 49,00 kr/30 dagar i fortlöpande abonnemang – säg upp när du vill. Se alla förmåner här.

Är du inte medlem?
Du kan alltid handla till lågt normalpris utan medlemskap.
Medlemskap
49,-
30
/ dagar