Bli Medlem Returböcker Kundservice

Jan Guillous hyllade romanserie

Bli Plusmedlem och få tillgång till våra billiga böcker. Tvekar du? Prova oss nu - den första veckan är GRATIS - därefter förnyas ditt medlemskap automatiskt för 99 kr/mån. Du kan säga upp det när som helst och Plusförmånerna upphör först vid slutet av din betalningsperiod.

Plusblogg

Leif GW Persson

Läsordningen för Leif GW Perssons Bäckström-serie

Av  Robin Oldberg , den 23 november 2017

Det finns just nu fyra böcker i den spännande BÄCKSTRÖM-serien av Leif GW Persson. Här ska vi förtydliga ordningsföljden av böckerna, ta en liten titt på de enskilda böckerna och en snabb summering av Leif GW Persson.

Leif GW Persson, född 12 mars 1945, är författare, kriminolog, professor i polisefterforskning tidigare verksam vid Rikspolisstyrelsen. GW, som han ofta refereras som, är bl.a. känd, förutom sina deckare, för sina framträdanden i TV och tidningar.

Leif GW Persson är född utanför Stockholm men uppvuxen i arbetarstadsdelen Sibirien i Vasastan. Mellaninitialerna GW påstås ha tillkommit 1972, efter att han skrivit en debattartikel i en större dagstidning. Debattartikeln hade illustrerats med ett foto av “fel” Leif Persson, en vid den tiden en världsberömd motocrossförare. Efter många år av omfattande, utdragna och osystematiska studier vid Stockholms Universitet lämnade Leif GW Persson in sin doktorsavhandling våren 1980. En avhandling som handlade om statistiska mätproblem inom kriminologin (Hidden Criminality, Stockholm 1980). Persson blev senare docent vid Stockholms Universitet och 1992 utnämndes han till professor i kriminologi.

Han arbetade hos Rikspolisstyrelsen i 10 år, fram tills att han fick sparken efter den omtalade Geijeraffären (1977). Anledningen till att Persson fick sparken var för att han blivit utpekad som tidningen Dagens Nyheters källa. Själva affären handlade om att den dåvarande Justitieministern, Lennart Geijer, var utpekad som en kund hos prostituerade, något som visade sig vara helt sant.

1978 debuterade Leif GW Persson som skönlitterär författare med sin roman Grisfesten, en roman som handlade om just en justitieminister som besöker prostituerade. Boken ledde till att undersökande reportrar vid statstelevisionen såg till att få ordning på Geijeraffären. Det ledde i sin tur till att Persson kunde återvända till branschen igen - branschen där han började för 40 år sedan.

Leif GW Persson har, utöver sina romaner, skrivit ett tjugotal vetenskapliga böcker och längre rapporter, samt ytterligare ett tjugotal kortare vetenskapliga studier och uppsatser om brott eller närliggande problem.

Ordningsföljden på Bäckström-serien:

Leif GW Perssons böcker om Evert Bäckström ger upphov till både nagelbitande spänning, samt en skopa skratt. Den oväntade komedin och svärtan, blandat med mordiska historier och en karaktär som både är genialisk, cynisk, snål och mer än en smula fördomsfull – ett praktas helt enkelt – skapar flytande berättelsersom bjuder på lite av varje.

Det finns just nu fyra böcker i den spännande Bäckström-serien av Leif GW Persson. Här ska vi förtydliga ordningsföljden för böckerna och även ta en liten titt på de enskilda böckerna.

Linda - som i Lindamordet

av Leif G. W. Persson
Pocket, 2009
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 37 kr.
  ( 59,00 kr. )
Linda - som i Lindamordet : roman om ett brott , av Leif G. W. Persson
Beskrivning:
En ung kvinna hittas mördad och polisen får ett spaningsmord på halsen. Det är en till synes enkel historia för kriminalkommissarierna Jan Lewin och Anna Holt och kriminalinspektören Lisa Mattei.
Fast kanske inte lika enkel för den notoriska kommissarie Bäckström. Han reagerar på tre konstigheter. För det första att polisen hittar den skyldiga trots att de letar efter en annan typ av gärningsman. För det andra att Anna Holt som håller i förhören med gärningsmannen redan på förhand vet hur han kommer att svara på de frågor hon ställer. För det tredje att Lisa Mattei egentligen tycker att det handlar om något helt annat än ett mord på en ung kvinna.
Linda – som i Lindamordet ingår i Evert Bäckström-serien och utkom för första gången 2005.

Den som dödar draken

av Leif G. W. Persson
Pocket, 2009
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 37 kr.
  ( 59,00 kr. )
Den som dödar draken , av Leif G. W. Persson
Beskrivning:
En såsfläckad slips, ett grytlock i järn och en hammare med avbrutet träskaft. Det var de tre mest påtagliga fynden som Solnapolisens tekniker hittade på brottsplatsen. Att detta med största sannolikhet var de vapen som använts för att mörda offret behövdes ingen kriminaltekniker för att förstå. Det räckte med ett par ögon och en mage som var stark nog för att orka titta efter.
Evert Bäckström har ett nytt mordfall att lösa.
Den som dödar draken ingår i Evert Bäckström-serien och utkom för första gången 2008.

Den sanna historien om Pinocchios näsa

av Leif G. W. Persson
Pocket, 2014
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 29 kr.
  ( 49,00 kr. )
Den sanna historien om Pinocchios näsa : en roman om ett brott , av Leif G. W. Persson
Beskrivning:
Den här romanen är en ond saga för vuxna barn. Den handlar om en annan saga, om en docka vars näsa växer när han ljuger.
Det är också en berättelse som länkar samman tsar Nikolaj II, Sir Winston Churchill, president Vladimir Putin och kriminalkommissarie Evert Bäckström. Hade det inte varit för dem skulle det som den handlar om aldrig ha hänt.
Detta är, kort sagt, den sanna historien om Pinocchios näsa.
Den sanna historien om Pinocchios näsa ingår i Evert Bäckström-serien och utkom för första gången 2013.

Kan man dö två gånger?

av Leif G. W. Persson
Storpocket, 2017
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 77 kr.
  ( 119,00 kr. )
Kan man dö två gånger? , av Leif G. W. Persson
Beskrivning:
Sjöscouten Edvin sätts i land på Ofärdsön i Mälaren för att plocka svamp. Istället hittar han en halvt begravd dödskalle. Trots att Edvin bara är tio år har han genast situationen klar för sig. Han lägger kraniet i en plastpåse, rymmer från scoutlägret och åker raka vägen hem till sin granne - kriminalkommissarie Evert Bäckström.

Palme-trilogin

Bäckström förekommer också i Leif GW Perssons spännade Palme-trilogi. Trilogin består av:

Mellan sommarens längtan och vinterns köld

av Leif G. W. Persson
Pocket, 2008
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 37 kr.
  ( 59,00 kr. )
Mellan sommarens längtan och vinterns köld , av Leif G. W. Persson
Beskrivning:
En fredagskväll i november tar en amerikansk journalist livet av sig genom att hoppa ut från femtonde våningen i det studenthem i Stockholm där han tillfälligt hyrt ett rum.Som självmord betraktat är det ett närmast idealiskt fall och Stockholmspolisens utredare behöver bara ta en kort titt för att kunna fatta det logiska och självklara beslutet att skriva av ärendet.John Krassner, född och uppvuxen i Albany, New York State, USA, berövade sig själv livet. Bortom allt rimligt polisiärt tvivel, det finns till och med papper på saken eftersom han hade den goda smaken att efterlämna ett självmordsbrev. Ett lite märkligt brev, förvånansvärt välskrivet med tanke på sammanhanget och närmast poetiskt i tonen: Jag har levt mitt liv mellan sommarens längtan och vinterns köld. Men polisintendenten och tillförordnade chefen för rikskriminalen Lars Martin Johansson kan inte släppa fallet – han har för övrigt själv blivit inblandad på ett både oväntat och obegripligt sätt.Det är en både förskräckande och fascinerade roman som leder läsaren in i polisens vardag när den är som värst, en värld full av cynism och rå jargong, men den ger också häpnadsväckande inblickar i de vindlande intrigerna på hög polisiär och politisk nivå.

En annan tid, ett annat liv

av Leif G. W. Persson
Pocket, 2008
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 37 kr.
  ( 59,00 kr. )
En annan tid, ett annat liv , av Leif G. W. Persson
Beskrivning:
Torsdagen den 30 november mördas en tjänsteman i sin lägenhet på Östermalm. En motvillig Jarnebring svarar på larmet. När han och kriminalinspektör Anna Holt kommer dit har gärningsmannen hunnit försvinna. Det blir ingen bra mordutredning och efter en kort tid läggs den ner.
Samtidigt tycks utredningen leva ett hemligt liv. Säpo går runt och ställer frågor om mordoffret, frågor om en annan tid och ett annat liv, och om betydligt allvarligare brott än det som Jarnebring och Holt försöker få någon rätsida på.
En annan tid, ett annat liv (2003) är den femte romanen om Lars Martin Johansson och den andra delen i succétrilogin som inleds med Mellan sommarens längtan och vinterns köld (2002) och avslutas Faller fritt som i en dröm (2007).

Faller fritt som i en dröm

av Leif G. W. Persson
Pocket, 2008
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 37 kr.
  ( 59,00 kr. )
Faller fritt som i en dröm , av Leif G. W. Persson
Beskrivning:
Det är den 15 augusti 2007 och måttet är rågat för Lars Martin Johansson, chef för rikskriminalen. Han tänker lösa Palme-mordet. I hemlighet samlar han de vassaste medarbetarna och tillsammans börjar de med fräscha ögon gå igenom det omfattande utredningsmaterialet. Christer Pettersson är inte Palme-mördaren. Det slås snabbt fast.
Ett nytt överraskande spår växer istället fram. Men går sanningen att offentliggöra?
Faller fritt som i en dröm (2007) är den sjätte romanen om Lars Martin Johansson och den avslutande delen i trilogin som inleddes med de enorma framgångarna Mellan sommarens längtan och vinterns köld (2002) och En annan tid, ett annat liv (2003).

Mest populära

Våra kunder älskar oss!
Trustpilot 8,6
Trygg E-handel
Du kan vara trygg hos oss - Vi är godkända av Trygg E-handel!