Bli Medlem Returböcker Kundservice

Månadens topp-5 - augusti

Bli Plusmedlem och få tillgång till våra billiga böcker. Tvekar du? Prova oss nu - den första veckan är GRATIS - därefter förnyas ditt medlemskap automatiskt för 99 kr/mån. Du kan säga upp det när som helst och Plusförmånerna upphör först vid slutet av din betalningsperiod.

Plusblogg

Julklappsguide

Julklappsguide – Presenter till 15–20 åringar

Av  Robin Oldberg , den 27 november 2017

Vad ska en äldre tonåring läsa? I denna guide hittar du inspiration som kan hjälpa dig att lista ut det. Vi ger förslag på riktigt bra ungdomsböcker som kan hjälpa dig i julklappsjakten!

"Young Adult" är ett väldigt brett begrepp och det finns en massa spännande YA titlar att utforska. Böckerna är just rekommenderade till denna åldergrupp. "YA" är ett begrepp som används för att beskriva en bred grupp av olika bokgenrer, och egentligen kan en "YA"-titel vara riktad mot vuxna läsare. Benämningen "YA" har egentligen en större roll som en logistisk klassifikation än vad den har för att beskriva själva böckerna och dess innehåll. Många "YA"-titlar klassas helt enkelt som "YA" på grund av att de handlar om ungdomar – det spelar mindre roll vad boken annars innehåller.

Med detta sagt så finns det många tonåringar som läser vuxenlitteratur, och vice versa. Vi har därför valt ut två fantastiska ungdomstitlar – en roman om rasism och kulturkrockar, och en fantasyskräckis som utspelar sig på en teaterskola. Vi har också tagit med Neil Gaimans senaste mästervärk om vår nordiska mytologi.

 

Julklappsguide till 15-20 åringar

 

Vårt urval av YA titlar bjuder på fantasy, realism och humor. Detta är tre riktiga supertitlar från den gångna hösten.

 

av Angie Thomas
Flexband, 2017
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 112 kr.
  ( 179,00 kr. )
The hate u give , av Angie Thomas
Beskrivning:
Till boken finns en lärarhandledning och tillhörande kopieringsunderlag skrivna av Pär Sahlin. Ladda ned dem här.

Sextonåriga Starr Carter lever i två världar: den fattiga förorten där hon bor och den fina privatskolan inne i stan. Hennes tillvaro krossas när hon blir ensamt vittne till hur polisen skjuter ihjäl hennes barndomsvän Khalil. Trycket på Starr är hårt, både från polisen och från orten som kräver rättvisa och upprättelse för Khalil. Men även från de som inte vill att Starr ska vittna och de är tydliga med vad hennes vittnesmål skulle innebära. Vad Starr än väljer kommer det att få enorma konsekvenser för såväl hennes eget liv som människorna hon vuxit upp med.

Med en stark berättarröst gestaltas Starrs värld, som är full av konflikter men också full av kärlek. Träffsäkert beskrivs rasismen i skolan, Starrs alltmer ansträngda förhållande till sin vita pojkvän och sin kärleksfulla familj, vars liv inte värderas högt av samhället i stort.

Angie Thomas är uppvuxen i Jackson, Mississippi. Hon har varit rappare och har en examen i Creative Writing. The Hate U Give är hennes debutroman. Hon ville skriva om en förort som liknar den hon själv kommer ifrån, och om unga som lever det liv som hon själv har levt.

"Angie Thomas gestalter är så levande att jag fortsätter att höra dem diskutera när jag efter 447 sidor slår ihop boken." Cecilia Nelson, Göteborgs-Posten

"Det är en oupphörligt intressant och gripande roman med en oförglömlig huvudperson. Starr Carter är skarp och försonande, cool och förlägen, livrädd på barrikaderna. Och mycket, mycket rolig." Elin Ruuth, Norrbottens-Kuriren

"Debutanten Angie Thomas har skrivit en modern klassiker om rasismen i USA ... Samtidigt som upploppens attacker mot det egna hemområdets enda apotek framstår som lika absurd för en ung människa i jakt på begriplighet. Det är en konflikt som inte går att separera från identitet, och Thomas beskriver sammansmältningen så väl att man får lust att slåss för ett återtagande av ordet identitetspolitik. Som något vackert och sant." Alice Kassius Eggers, Sydsvenskan

"Varje ord glöder av frustration, ilska och sorg, men också kärlek och drömmen om en samhällsförändring. Det är befriande att läsa en roman 2017 som verkligen har något att säga." Ida Therén, SvD

Thomas, som själv är uppvuxen i Jackson, Mississippi, skriver så bra, så rappt, så rent och roligt. Valerie Kyeyune Backström, Expressen

"Spännande och välskriven, uppmuntrar till hopp och engagemang." Katarina Lycken, BTJ

"Rasande uppgörelse med polisstaten." Judith Kiros, Dagens Nyheter

"Angie Thomas roman är en imponerande och livsviktig debut..." dagensbok.com

"Angie Thomas skildrar Starr med en trovärdighet och äkthet som går rakt in i hjärtat. Hon skriver i presens, med en närvaro som får händelserna att leva och glöda."
Ljusdals-Posten, Margaretha Levin Blekastad

"Som läsare får jag inte bara kliva in i Starrs värld, jag blir också inbjuden att delta. Det är så förståelse skapas." Filippa Pierrou, Arbetarbladet

"Med en otrolig nerv och trovärdighet, inte minst på grund av sin talspråkiga prosa, skildrar Angie Stone rasism och klass och känslan av att inte passa in någonstans."
Erika Hallhagen, SvD

"Ett av litteraturens stora, stora värden är att man får kliva in i andra världar än sin egen, och kanske förstå dem något bättre. Det får man verkligen i " The hate u give". Kanske är Harper Lee inte så långt borta ändå." Åsa Christoffersson, UNT


Debutanten Angie Thomas har skrivit en modern klassiker om rasismen i USA.
Alice Kassius Eggers, Sydsvenskan

 

av Sara Bergmark Elfg...
, 2017
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 132 kr.
  ( 179,00 kr. )
Norra Latin , av Sara Bergmark Elfgren
Beskrivning:
Tamar drömmer om att bli skådespelare. Clea är uppvuxen på teatern och filminspelningar. En regnig augustidag börjar de teaterprogrammet på Norra Latin i Stockholm. De går i samma klass, men lever olika liv. Tamar har lämnat både familj och vänner och flyttat till en ny stad. Clea har bott i Stockholm hela sitt liv och har en självklar position på skolan.
Men den anrika byggnaden döljer många hemligheter. En tragedi som sägs ha inträffat i aulan när skolan var pojkläroverk, har förvandlats till en vandringssägen. Vad är sanning och vad är myt? Och vad väntar i skuggorna på Norra Latin?
Norra Latin är Sara Bergmark Elfgrens första roman efter succéerna med Cirkeln och poddserien De dödas röster. En övernaturlig spänningsberättelse.

 

av Neil Gaiman
, 2017
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 89 kr.
  ( 159,00 kr. )
Nordiska myter : från Yggdrasil till Ragnarök , av Neil Gaiman
Beskrivning:
Nordiska myter: från Yggdrasil till Ragnarök - Tidlösa gudasagor återberättade av mästaren Neil Gaiman!
I Nordiska myter: från Yggdrasil till Ragnarök återvänder Neil Gaiman till de nordiska asagudarnas berättelser från de fornitda barderna. Själva kärnan till boken är Snorre Sturlassons Eddan, där Neil Gaiman återberättar de mäktiga myterna och poemen. Äventyr, kärleksförbannelser, intriger och ond bråd död kantar asagudarnas historier. Gaimans berättelser startar med Yggdrasil, världsträdet, och födseln av de nio världarna – och slutar med Ragnarök, gudarnas bortgång och återfödseln av en ny tid. 
Möt Oden – den mäktigaste asaguden, som både är vis, modig och beräknande; Tor – Odens son, guden av åskan och en mäktig krigare; och Loke – jättesonen och blodsbroder till Oden, en upptågsmakare och manipulatör. Vi får även bekanta oss med historier om hur Lokes tre barn, Midgårdsormen, Fenrisulven och Hel stals från jättarnas rike, hur Oden offrade sitt öga i Mimers brunn för att få kunskap, historien om Balder, eller skapandet av Mjölner. De uråldriga nordiska myterna ligger som grund i vår väv till många av de nyare berättelserna – från Tolkien till Game of Thrones, och även från Marvels serieuniversum. 
”De nordiska myterna har varit min följeslagare genom nästan allting jag har skrivit. De flöt som en ven av silver genom Sandman och de var vaggan till Amerikanska gudar .” Neil Gaiman
"5 bästa enligt DN Kultur. Tor rider igen. Efter ett enormt förhandsintresse har Neil Gaimans bok om de fornnordiska myterna och gudasagorna landat hos bokhandlarna /…/resultatet är en mycket vacker och trogen omskrivning av originalen /…/” Dagens Nyheter, Jonas Thente

 

Hittade du inte det du letade efter? Spana in vår Julklappsguide – Presenter till kvinnor 20-35 år eller Julklappar – Presenter till män 20-35 år, även där kan du också hitta inspiration till de äldre tonåringarna.

Kom ihåg: Som privatkund har du alltid 90 dagars ångerrätt på böcker du har beställt på Plusbok.se. Det betyder att om den vara du får levererad inte är som förväntat, eller om du av någon anledning inte längre önskar varan, kan du returnera den till oss.

Tryck HÄR för att komma tillbaka till Julklappsguidens startsida.

Mest populära

Läs i rätt ordning - Anders Roslund


Månadens topp 5 - augusti


12 boktips till semestern


Läs i rätt ordning - Anders Gustafson och Johan Kant


Läs i rätt ordning - Tess Gerritsen


Våra kunder älskar oss!
Trustpilot 8,6
Trygg E-handel
Du kan vara trygg hos oss - Vi är godkända av Trygg E-handel!