Plusbog logo
Hitta erbjudanden på deckare här
blogImage22
blogImage22

Jo Nesbøs väg mot författardrömmen

Jo Nesbø är en av Nordens största författare. I år är det 20 år sedan vi för första gången kunde läsa en bok om Harry Hole och den 11:e boken i kriminalserien släpps nu. Läs mer om Nesbøs väg mot att bli författare här.

av

den 22. marts 2017

Barndomen

Jo Nesbø har alltid velat bli författare. Det började i barndomen då han lyssnade när hans far läste högt och drömde då själv om att skriva en bok någon dag. Han var faktiskt också bra på att berätta historier. Den unge Jo Nesbø underhöll sina jämnåriga, och ibland även de något äldre barnen, men sina läskiga spökhistorier.

Som ung var han en lovande fotbollsspelare och han spelade för laget Molde, när en knäskada satte stopp för drömmen om en karriär som professionell fotbollsspelare. Han älskar fortfarande fotboll och håller självklart på Molde, men även Tottenham och Brasilien har Jo Nesbøs stöd.

Vägen mot den första boken

Jo Nesbø blev först känd som sångare i det norska bandet Di Derre. Deras största hit var låten ”Jenter”, som blev nummer ett på den norska topplistan och även finns som duett med Poul Krebs. År 1996 hade Jo Nesbø många bollar i luften med ett liv som musiker på kvällarna och börsmäklare på dagarna. Han hade svårt att sova, även fast han var trött, och när Jo Nesbø ser tillbaka på den tiden nu, så förstår han inte hur han tog sig igenom den. Det slutade med att han bad om tjänstledigt, både på banken och i bandet, och åkte till Australien.

Fladdermusmannen

Det var i Australien som han började att skriva. Han hade lovat sig själv, och en bekant på ett förlag i Oslo, att skriva en bok. Löftet blev till ”Fladdermusmannen” och resten är ju historia. När han kom hem från Australien skickade Jo Nesbø boken till förlaget, sa upp sig på jobbet och berättade för banden att det nog skulle gå lite tid innan han började skriva låtar igen.

Han hade inget arbete men å andra sidan sov Jo Nesbø nu gott om natten. Det gick ett par veckor innan telefonen ringde och han blev mött med frågan: ”Säg mig, vem är den där Harry Hole egentligen”. ”Fladdermusmannen” utkom år 1997 och vi kan nu, 20 år senare, läsa den 11:e boken med honom i huvudrollen i boken ”Törst”.

Harry Hole-fonden

År 2008 etablerade Jo Nesbø Harry Hole-fonden. Det är intäkter från böckerna Huvudjägarna, Blod på snön och Midnattssol som fonden använder till att ge barn i u-länder läs- och skrivfärdigheter. Fondens kapital är 46 miljoner kronor. Utöver det delar Harry Hole-fonden varje år ut ett pris till ”En ålreit fyr” eller ”En ålreit dame”.

I dag spenderar Jo Nesbø två till tre månader i Thailand varje år, för att arbeta på sina romaner och hitta på nya idéer samt naturligtvis skriva så mycket som möjligt.

Den senaste boken om Harry Hole- Törst av Jo Nesbø

Läs mer om den nya Harry Hole-deckaren här:

Törst

Jo Nesbø

Hardcover

Vårt normalpris
235,00 kr
Medlemspris
185,00 kr

Taggar:

Dela vårt blogginlägg
med dina vänner
Plusbok är en förmånsklubb med över 65.000 EXTRA billiga böcker. Detta pris gäller för medlemmar. Medlemskap endast 49,00 kr/30 dagar i fortlöpande abonnemang – säg upp när du vill..
Se alla förmåner här.

Är du inte medlem?
Du kan alltid handla till lågt normalpris utan medlemskap.
Plusbok – för dig som älskar böcker

I Plusboks förmånsklubb får du åtkomst till över 65.000 EXTRA billiga böcker och mycket mer. Med stora medlemsrabatter och billigare frakt kan det fort löna sig. Detta pris gäller för medlemmar. Medlemskap endast 49,00 kr/30 dagar i fortlöpande abonnemang – säg upp när du vill. Se alla förmåner här.

Är du inte medlem?
Du kan alltid handla till lågt normalpris utan medlemskap.
Medlemskap
49,-
30
/ dagar