Bli Medlem Returböcker Kundservice

Månadens topp 5 - oktober

Bli Plusmedlem och få tillgång till våra billiga böcker. Tvekar du? Prova oss nu - den första veckan är GRATIS - därefter förnyas ditt medlemskap automatiskt för 99 kr/mån. Du kan säga upp det när som helst och Plusförmånerna upphör först vid slutet av din betalningsperiod.

Plusblogg

Författarporträtt

Jo Nesbøs väg mot författardrömmen

Av  NINA SANDERHOFF HANSEN , den 22 mars 2017

Jo Nesbø är en av Nordens största författare. I år är det 20 år sedan vi för första gången kunde läsa en bok om Harry Hole och den 11:e boken i kriminalserien släpps nu. Läs mer om Nesbøs väg mot att bli författare här.

Barndomen

Jo Nesbø har alltid velat bli författare. Det började i barndomen då han lyssnade när hans far läste högt och drömde då själv om att skriva en bok någon dag. Han var faktiskt också bra på att berätta historier. Den unge Jo Nesbø underhöll sina jämnåriga, och ibland även de något äldre barnen, men sina läskiga spökhistorier.

Som ung var han en lovande fotbollsspelare och han spelade för laget Molde, när en knäskada satte stopp för drömmen om en karriär som professionell fotbollsspelare. Han älskar fortfarande fotboll och håller självklart på Molde, men även Tottenham och Brasilien har Jo Nesbøs stöd.

Vägen mot den första boken

Jo Nesbø blev först känd som sångare i det norska bandet Di Derre. Deras största hit var låten ”Jenter”, som blev nummer ett på den norska topplistan och även finns som duett med Poul Krebs. År 1996 hade Jo Nesbø många bollar i luften med ett liv som musiker på kvällarna och börsmäklare på dagarna. Han hade svårt att sova, även fast han var trött, och när Jo Nesbø ser tillbaka på den tiden nu, så förstår han inte hur han tog sig igenom den. Det slutade med att han bad om tjänstledigt, både på banken och i bandet, och åkte till Australien.

Fladdermusmannen

Det var i Australien som han började att skriva. Han hade lovat sig själv, och en bekant på ett förlag i Oslo, att skriva en bok. Löftet blev till ”Fladdermusmannen” och resten är ju historia. När han kom hem från Australien skickade Jo Nesbø boken till förlaget, sa upp sig på jobbet och berättade för banden att det nog skulle gå lite tid innan han började skriva låtar igen.

Han hade inget arbete men å andra sidan sov Jo Nesbø nu gott om natten. Det gick ett par veckor innan telefonen ringde och han blev mött med frågan: ”Säg mig, vem är den där Harry Hole egentligen”. ”Fladdermusmannen” utkom år 1997 och vi kan nu, 20 år senare, läsa den 11:e boken med honom i huvudrollen i boken ”Törst”.

Harry Hole-fonden

År 2008 etablerade Jo Nesbø Harry Hole-fonden. Det är intäkter från böckerna Huvudjägarna, Blod på snön och Midnattssol som fonden använder till att ge barn i u-länder läs- och skrivfärdigheter. Fondens kapital är 46 miljoner kronor. Utöver det delar Harry Hole-fonden varje år ut ett pris till ”En ålreit fyr” eller ”En ålreit dame”.

I dag spenderar Jo Nesbø två till tre månader i Thailand varje år, för att arbeta på sina romaner och hitta på nya idéer samt naturligtvis skriva så mycket som möjligt.

Den senaste boken om Harry Hole- Törst av Jo Nesbø

Läs mer om den nya Harry Hole-deckaren här:

av Jo Nesbø
, 2017
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 147 kr.
  ( 249,00 kr. )
Törst , av Jo Nesbø
Beskrivning:
I TÖRST av Jo Nesbø kopplas Harry Hole till ett fall där en person hittas mördad i sitt hem, tömd på blod och med bitmärken på halsen.

Man hittar en person mördad i sitt hem. Tömd på blod och med bitmärken på halsen. Polisen börjar misstänka att det handlar om det omdiskuterade begreppet vampyrism och övertalar den före detta utredaren Harry Hole att hjälpa till med det underliga fallet. Harry om någon vet vad en del människor är kapabla till och var inte många av kriminalhistoriens värsta seriemördare diagnosticerade som just vampyrister?
Harry har sina egna orsaker till att hjälpa polisen med detta fallet, och det är att fånga mannen som kom undan. Hans jaktinstinkter väcks till liv och Harry tvingas igen att offra en del av sig själv i jakten på den retfulla mördaren.

Taggar:   DeckareHarry Holenesbø

Mest populära

Våra kunder älskar oss!
Trustpilot 8,6
Trygg E-handel
Du kan vara trygg hos oss - Vi är godkända av Trygg E-handel!