Plusbog logo
Hitta erbjudanden på deckare här
blogImage45
blogImage45

Intervju med Roslund & Thunberg

Författarparet Roslund & Thunberg är aktuella med deras andra bok, spänningsromanen EN BROR ATT DÖ FÖR. Här kan du komma nära inpå författarparet samt lära dig mer om dem, deras samarbete och böckerna.

av

den 17. april 2017

För två år sedan utkom BJÖRNDANSEN, en spänningsroman som bygger på den verkliga berättelsen om Militärligan, som i början på 90-talet begick en lång rad rån i Sverige. Nu är ni aktuella med EN BROR ATT DÖ FÖR. Ni träffar era läsare rakt i hjärtat med er välskrivna, spännande, rörande, otäcka, muntra, sorgliga och rakt igenom otroliga prosa (som en recensent skrev). Den vetskap ni besitter om era ämnen gör att det på alla sätt blir en gripande läsning. Vad är det för historia ni berättar i EN BROR ATT DÖ FÖR?

Roslund & Thunberg: Duvnjac-bröderna har avtjänat sina fängelsestraff, som de blev dömda till efter de bankrån de begick i BJÖRNDANSEN. De två yngre bröderna, Felix och Vincent, har bestämt sig för att leva ett hederligt liv. Leo däremot träder ut i friheten som den siste av dem, efter att ha fått det längsta straffet, med beslutet att fortsätta där han slutade. Åren bakom fängelsets murar har han använt till att planlägga den perfekta kuppen, en sista stor bedrift som ska göra bröderna ekonomiskt oberoende. Leo vill ge sina bröder det som de har förlorat under åren i fängelse: en framtid.

Fast det finns också en mörkare kraft som driver Leo till att genomföra kuppen. Han vill hämnas på John Broncks, den polis som grep honom och hans bröder.
Precis som i första boken arbetar vi här med en barndomshistoria, där vi denna gång följer Leos första steg in i den kriminella världen. Då han som 14-åring måste begå sitt första brott för att hindra bröderna från att splittras.
Man kan säga att läsaren får vara med på Leos första och sista kupp. Det han begår som barn, för att han och hans bröder ska överleva och det sista, som han begår som vuxen för att de ska kunna lägga allt bakom sig och leva ett bättre liv.

Ni har garanterat fått frågan många gånger om hur samarbetet mellan er går till? Skriver ni tillsammans eller var för sig? Är ni alltid överens om vilken riktning historien ska ta? Ni är bägge två erfarna skribenter - Roslund bl.a. som den ena hälften av författarparet Roslund & Hellström och Thunberg bl.a. som manusförfattare till flera framgångsrika filmer och TV-serier. Är det roligare att skriva tillsammans än var för sig? Är det svårare/lättare?

Roslund: Jag skryter aldrig. Tvärtom. Fast när det gäller författarpar som skriver kriminalromaner idag så kan jag, med gott samvete säga att jag är den mest erfarna i Norden. När jag skapade den första duon som jag ingår i, Roslund & Hellström, var det på en tidpunkt då det egentligen inte fanns någon som tog författarpar på allvar. I Sverige hade vi på 60- och 70-talet Sjöwall/Wahlöö och därefter några få andra par på 80-talet, men när Roslund & Hellström började att skriva år 2000 så var det stendött. Inget förlag letade efter författarpar, ingen författare såg någon mening med att arbeta på det sättet. I vår första bok tyckte jag att vi skulle ta bort våra förnamn Anders och Börje och på så sätt markera att det var ett författarskap som hette Roslund och Hellström. Fast författarpar var så ovanliga att de stora bokförhandlarna på nätet, Adlibris och Bokus, sa att deras IT-system inte kunde hantera två efternamn på den boken. Så vi var tvungna att ha med våra förnamn på den boken. Fast när den blev en oväntad succé, både säljmässigt och bland recensenter (den vann Glasnyckeln) så blev nätbokhandlarna tvungna att ändra i sina system. Så ovanligt var det alltså.
Därefter, efter att ha sett succén med Roslund & Hellström, började både svenska förlag och svenska deckarförfattare att leta efter duor. Idag finns det flera svenska författarpar som har gått i vårt fotspår och i loppet av de senaste åren har jag blivit intervjuad av både DR och NRK som har berättat att författarpar har vuxit i både Danmark och Norge och att man har spårat trenden tillbaka till oss. Det gör mig stolt.
Jag är för övrigt väldigt otrendig. Att ha skapat en trend känns därför extra bra.
När Roslund & Thunberg uppstod så var det här med att samarbeta runt att skriva kriminalromaner, efter sammanlagt tio stycken med Hellström, självklart min hemmabana. För Stefan, som har skrivit 16 filmer, varav flera har varit stora bio-succéer, var det också välbekant att skriva tillsammans, även om det var en annan genre. I filmbranschen är man ju van vid att arbeta många tillsammans och att alla har åsikter om allt.

Fast samarbetet för mig i Roslund & Hellström och nu Roslund & Thunberg är väldigt olika.
I Roslund & Hellström är det ett känt faktum att det är jag som skriver, är dramaturg och motor. Att Börje (Hellström) deltog i de två första faserna, sex månaders research och sex månaders utveckling av historien och när vi var färdiga med synopsis-idéerna så lämnade han arbetet. Därefter, under de sista åtta månaderna, utvecklade jag 75 sidors synopsis till 400-500 sidors litteratur.
Samarbetet med Stefan (Thunberg) i författarskapet Roslund & Thunberg är helt annorlunda. Vi sitter tillsammans under hela förloppet. Stefan är själv historieberättare och var det från början, så story och dramaturgi samt text blir framarbetat intimt och tillsammans. Den sista texten filtreras genom mig, så att läsaren får en likartad skrivrytm som blir till en likartad läsrytm.

Thunberg: När jag gick in i det här projektet, så visste jag att jag inte skulle skriva dokumentariska romaner som handlade om mina bröder. Jag ville slå verkligheten i stycken och samla ihop den igen. Inte för att sanningen är obehaglig men för att jag helt enkelt behövde hitta hjärtat i historien. När jag träffade Anders så upptäckte jag att vi hade samma syn på berättelser. Jag har delat den här historien med honom och vi har gjort den till vår egen. En annan sak som jag är glad över är att vi är väldigt synkroniserade i vår jakt på de där situationerna som inte släpper greppet om läsaren. Att BJÖRNDANSEN och EN BROR ATT DÖ FÖR, som till största delen ju är baserat på mina egna erfarenheter och upplevelser, inte blev skrivna som filmmanus beror på att historierna sträckte sig över tiden på ett sätt som gjorde att de passade bättre som böcker. Att det sen skulle gå 20 år innan jag skrev böckerna beror på två saker. Ett: jag behövde tid att bearbeta. Två: jag saknade Anders, en medförfattare. För mig var mitt första möte med Anders ett möte med en historieberättare som såg på min historia utifrån sina egna erfarenheter.
Om syskonband som knutits så hårt att de höll till att genomföra Sveriges mest omtalade och våldsamma bankrån i den första boken BJÖRNDANSEN.
Om syskonband som måste brista när bröderna släpps ut efter deras långa fängelsestraff och Den Perfekta Kuppen ska genomföras i den andra boken EN BROR ATT DÖ FÖR.

En bror att dö för

Roslund & Thunberg

Hardcover

Vårt normalpris
220,00 kr
Medlemspris
170,00 kr

Det är givetvis svårt att svara på exakt, men HUR nära verkligheten är EN BROR ATT DÖ FÖR?

Roslund & Thunberg: I berättelsens barndomsskildringar rör vi oss runt verkliga händelser medan vi i den kriminalhistoria där vi följer bröderna som vuxna inte alls håller oss till verkligheten, bortsett på ett plan; vi skildrar slitningarna och de konflikter som uppstår i en familj där alla har avtjänat straff för brott de har begått tillsammans. Jag (Thunberg) har upplevt det. Mina bröders förhållande, hur det förändrades efter åren i fängelse. Det väckte barndomsminnen till liv; när min far efter avtjänat straff kom ut och till en början alltid ville ordna allt, börja om, göra allt rätt för en gångs skull. Hur han alltid slutade att dricka och startade en målarfirma. Tragiskt nog, trots alla hans goda intentioner, tappade han alltid kontrollen och det slutade med att familjen stod inför ännu en katastrof. De två krafterna, min fars önskan om att göra allting bra efter ett fängelsestraff och mina bröders konflikter efter att de avtjänat sina, ville jag (och vi) utforska och skriva om.

Förutom att vara en spännande bladvändare så är EN BROR ATT DÖ FÖR även ett starkt och medryckande familjeporträtt samt en historia om kärlek och broderskap. Vad är viktigast för er: spänningen i historien eller önskan om att skriva en familjs historia? Eller kan man inte skilja på dessa två?

Roslund och Thunberg: För oss handlar det alltid om att hitta ett möte mellan karaktärer och historien, som tillsammans kan skapa en stark intrig. Spänningen i historien blir så mycket mer spännande eftersom det grundläggande är en familjehistoria. Samtidigt så kan vi berätta så mycket mer om en familj när något står på spel, vilket det gör när de begår brott.
BJÖRNDANSEN handlar om tre bröder som blir sammansvetsade under en auktoritär fadersfigur och hur banden mellan dem blir grundläggande för deras kriminella verksamhet, som driver historien framåt.
EN BROR ATT DÖ FÖR handlar om hur banden mellan dem hamnar under press och hotas att slitas sönder, av både yttre och inre frestelser, när Leo bestämmer sig för att begå en sista stor kupp.

Nu när EN BROR ATT DÖ FÖR har släppts: vad kan vi förvänta oss från er nästa gång? Har ni redan planer om att skriva fler böcker tillsammans?

Roslund & Thunberg: BJÖRNDANSEN och EN BROR ATT DÖ FÖR kan läsas enskilt, eftersom de är skrivna så, men hör självklart även ihop. Det var av kärlek för de två historierna som vi beslutade oss för att tillbringa fyra år tillsammans. Trodde vi.
Vi fann ju också varandra. Som historieberättare och kollegor samt som goda vänner.
Så vi kommer att arbeta tillsammans framöver på flera plan. Fast först ska vi avsluta det vi håller på med just nu: Anders skriver ett par böcker, endast under namnet ”Roslund”, där den första i stort sett är färdig. Den håller på att korrekturläsas och utkommer senare i höst. Stefan är i slutfasen av den efterlängtade TV-serien ”Jägarna 3” som ska spelas in i sommar. Han arbetar också med en annan TV-serie, ”Farang”.
I höst kommer Roslund & Thunberg skriva tillsammans igen, parallellt med annat arbete. Först lockar Thunberg Roslund över till sin värld, alltså filmvärlden, där vi i höst ska skriva ett utkast till en ny TV-serie. Därefter kommer vi att vandra tillsammans i nästa gemensamma bokprojekt. Livet är härligt! 


Taggar:

Dela vårt blogginlägg
med dina vänner
Plusbok är en förmånsklubb med över 65.000 EXTRA billiga böcker. Detta pris gäller för medlemmar. Medlemskap endast 49,00 kr/30 dagar i fortlöpande abonnemang – säg upp när du vill..
Se alla förmåner här.

Är du inte medlem?
Du kan alltid handla till lågt normalpris utan medlemskap.
Plusbok – för dig som älskar böcker

I Plusboks förmånsklubb får du åtkomst till över 65.000 EXTRA billiga böcker och mycket mer. Med stora medlemsrabatter och billigare frakt kan det fort löna sig. Detta pris gäller för medlemmar. Medlemskap endast 49,00 kr/30 dagar i fortlöpande abonnemang – säg upp när du vill. Se alla förmåner här.

Är du inte medlem?
Du kan alltid handla till lågt normalpris utan medlemskap.
Medlemskap
49,-
30
/ dagar