Plusbog logo
Hitta erbjudanden på deckare här
blogImage129
blogImage129

David Baldacci - En mästare på spänning

David Baldacci har rönt stora framgångar med sina täta och spännande deckare. Om du har vill börja läsa någon av Baldaccis serier kan du här hitta inspiration och ordningsföljderna på hans serier.

av

den 02. februar 2018

David Baldacci har sedan 1996 släppt 34 vuxenromaner – alla har varit nationella och internationella bästsäljare. Han har även publicerat sex noveller för yngre läsare. Flertalet av hans böcker har även snappats upp av producenter till både tv och film. Hans böcker har blivit översatta till mer än 45 språk och sålts i mer än 80 länder: över 110 miljoner kopior har tryckts över hela världen.

Baldacci är född och uppvuxen i Virginia, där han fortfarande bor. David började skriva redan som ung, efter att hans mamma gav honom ett anteckningsblock så att han kunde skriva ner sina historier. Det visade sig senare att hans mamma hade givit honom anteckningsblocket för att få tyst på honom eftersom att “alla mammor behöver lite lugn och ro ibland”.

David Baldacci har en kandidatexamen från Virginia Commonwealth University och en juridikexamen från Virginia School of Law. Han arbetade även som jurist i Washington D.C i nio år innan han tog steget över och blev författare på heltid. Vägen till författarskap på heltid var dock krokig, David Baldacci skrev i mer än två decennier utan större framgångar. Hans fokus låg först på skrivandet av noveller och filmmanus. Detta ändrades dock i och med hans första stora framgång som kom med boken "Absolute power". Boken utkom i 1996 och det tog hela tre år för honom att färdigställa boken, framför allt på grund av att den skrev vid sidan av hans arbete som jurist.

 
Förutom att han är en erkänd författare så sysslar David även med filantropi. David och hans fru startade tillsammans välgörenhetsorganisationen "Wish You Well Foundation" som främjar utvecklingen av läskunnighet hos familjer och vuxna i USA genom att stödja utbildningsprogram.

Baldacci har skrivit sex stycken olika serier och ett antal självständiga böcker. Gemensamt för många av Baldaccis böcker och framför allt hans karaktärer är att de handlar om människor med anmärkningsvärda förmågor eller kunskaper. Hans böcker skulle kunna beskrivas som bladvändare, de är spännande från start till mål.

Baldaccis bokserier

Om du är intresserad i att läsa någon av alla hans bokserier så kan du ta en titt på:

Kamelklubben-serien

Kamelbklubben-serien består av fem böcker och handlar om den brokiga medlemskaran som kamelklubben består av. Gruppens ledare och seriens protagonist är "Oliver Stone" – tidigare USA:s skickligaste agent – nu en åldrad man. De andra medlemmarna är datageniet Milton Farb, industriarbetaren tillika tidigare krigsveteranen Reuben Thodes, samt bibliotekarien Caleb Shaw. Tillsammans har de valt att hålla sig utanför samhället, för att på så sätt försöka ta reda på sanningen.

1. Kamelklubben

2. Samlarna

3. Förrädarna

4. De rättfärdiga

5. De sammansvurna

 

King & Maxwel-serien

Sean King och Michelle Maxwell är båda två tidigare Secret Service agenter. Efter två oberoende misstag lämnar de dock Secret Serivce, de förs samman genom en serie händelser och tillsammans bestämmer de sig för att ta sig an ett fall.

1. Den gemensamma nämnaren

2. Rollspel

3. Geniet

4. Dubbelspel

5. The Sixth Man (svensk översättning saknas)

6. King And Maxwell (svensk översättning saknas)

 

Shaw-serien

Shaw-serien handlar om "agenten" Shaw som arbetar för en hemlig, statligt understödd organisation beståendes av välutbildade agenter som "befriar världen från ondska".

1. The Whole Truth (svensk översättning saknas)

2. Deliver Us From Evil (svensk översättning saknas)

 

John Puller-serien

Krigsveteranen John Puller är den amerikanska arméns bästa militärutredare. Hans far var en legend inom armén, och hans bror avtjänar ett livsstidsstraff för landsförräderi i ett militärfängelse. Puller drivs av en anda och vilja att alltid vilja hitta sanningen.

1. Dagen noll

2. De bortglömda

3. Landsförrädaren

4. No Man's Land (svensk översättning saknas)

 

Will Robie-serien

När USA hotas och varken polisen, FBI eller det militära kan stoppa hoten, då kallas Will Robie in. Den iskalle torpeden Will Robie ifrågasätter aldrig en order och träffar alltid sina mål.

1. De oskyldiga

2. Attentatet

3. De jagade

4. Den skyldige

5. End Game (svensk översättning saknas)

 

Amos Decker-serien

Amos Decker är den före detta professionella amerikanska fotbollsspelaren som sadlade om till polis eftter att hans fotbollskarriär fick ett plötsligt slut. En brutal tackling vid hans första NFL match satte inte bara stopp för hans idrottskarriär, den ledde också till att han drabbades av hypertymesi,han kan minnas allt i detalj. Varenda händelse som han upplevt – hur otäckt det än må vara...

1. Jakten på Amos Decker

2. Dödsdömd: Melvin Mars

3. Fallet Walter Dabney

 

Hela Baldaccis Bibliografi

Absolute Power (1996; "Absolut makt (film)")

Total kontroll (1996)

Vinnaren (1997)

Sanningen (1998)

Flykten (1999)

Lycka till (2000)

Till siste man (2001)

Julresan (2002)

Den gemensamma nämnaren (2003)

Rollspel (2004)

Kamelklubben (2005)

Samlarna (2006)

Geniet (2007)

Förrädarna (2007)

The Whole Truth (2008) (ej översatt till svenska)

De rättfärdiga" (2008)

Dubbelspel" (2009)

Till varje pris (2009)

Deliver Us From Evil (2010) (ej översatt till svenska)

De sammansvurna (2010)

The Sixth Man (2011) (ej översatt till svenska)

Tillbaka till livet (2011)

Dagen noll (2011)

De oskyldiga" (2012)

De bortglömda (2012)

Attentatet(2013)

King And Maxwell (2013) (ej översatt till svenska)

The Finisher (2014) (ej översatt till svenska)

De jagade (2014)

Landsförrädaren (2014)

Jakten på Amos Decker (2015)

Den skyldige (2015)

Dödsdömd: Melvin Mars (2016)

No Man's Land (2016) (ej översatt till svenska)

Fallet Walter Dabney (2017)

End Game (2017-11-14) (ej översatt till svenska)

 

Källor:
https://davidbaldacci.com/ 
https://sv.wikipedia.org/wiki/David_Baldacci


Taggar:

Dela vårt blogginlägg
med dina vänner
Plusbok är en förmånsklubb med över 65.000 EXTRA billiga böcker. Detta pris gäller för medlemmar. Medlemskap endast 49,00 kr/30 dagar i fortlöpande abonnemang – säg upp när du vill..
Se alla förmåner här.

Är du inte medlem?
Du kan alltid handla till lågt normalpris utan medlemskap.
Plusbok – för dig som älskar böcker

I Plusboks förmånsklubb får du åtkomst till över 65.000 EXTRA billiga böcker och mycket mer. Med stora medlemsrabatter och billigare frakt kan det fort löna sig. Detta pris gäller för medlemmar. Medlemskap endast 49,00 kr/30 dagar i fortlöpande abonnemang – säg upp när du vill. Se alla förmåner här.

Är du inte medlem?
Du kan alltid handla till lågt normalpris utan medlemskap.
Medlemskap
49,-
30
/ dagar