Plusbog logo
Hitta erbjudanden på deckare här
blogImage19
blogImage19

Därför mår du bättre av att läsa

Är det svårt för dig att hinna läsa alla de böcker du vill? Det finns faktiskt en hälsomässigt bra anledning till att läsa fler böcker. Läs här om allt positivt som böcker kan göra för kropp och själ.

av

den 18. marts 2017

När jag gick i åttonde klass, fick jag en väldigt sträng lärare. Han var äldre (på den tiden tyckte jag att han var urgammal), hade vitt skägg med en gul stripa, eftersom han rökte massor av cigaretter, och han skällde på oss hela tiden. Jag var rädd för honom.

Jag var jätterädd för att säga något på lektionerna. Jag är en introvert perfektionist så jag var rädd för att få skäll om jag sa något fel. Det var först i slutet av nionde klass som jag slöt fred med honom. Vi skulle spela pjäsen ”Jeppe på berget” och jag skulle vara Jeppe. Jag övade därför ofta monologer med honom. Det är en monolog när Jeppe skäller ut någon och eftersom jag övade med min lärare så var det ju honom jag skällde på. Jag stod och skrek på honom och på det sättet fick jag ro i själen och var inte längre rädd för honom.

 

När jag blev vuxen så har jag märkt hur mycket jag lärde mig av min lärare. Jag lärde mig att vara kritisk när jag läste litteratur men även att det är ok att njuta av det man läser. Oavsett vad det är. I åttonde klass frågade han vår klass varför man läser och skrev upp det på tavlan. Eftersom vi var rädda för honom så var det ingen som sa det uppenbara: för att vi blir underhållna.

Fast vi uttryckte våra åsikter om mycket annat. Denna händelse kom jag att tänka på när jag, för några år sedan, läste en artikel i en tidning som handlade om böcker och deras helande effekt.

Många bokmalar nickar igenkännande åt det faktum att böcker gör något fantastiskt positivt med vår själ. Fast kan böcker även hela?

Läs en bok och motverka stress

Det anser man i England. Här kan man få böcker på recept om man till exempel är deprimerad eller lider av stress. I England heter det ”Books on Prescription” och det indikerar att man med det menar litterär medicin.

Orsaken till att läkaren skriver ut en litterär upplevelse på recept, är för att forskning visar att regelmässig läsning exempelvis kan begränsa risken för demens med 35% och reducera stressnivån med hela 68%.

Lånare möts med helande litteratur på särskilda bibliotek

I Norden har vi dessvärre inte litterär medicin på recept men flera bibliotek har tagit idén till sig: ett bibliotek med litterär medicin.

På Køge Bibliotek i Danmark möts lånare med helande litteratur. Lånare kan hitta böcker som är uppdelade efter mentala åkommor. Trött på familjen? Prova Jonathan Franzens ”Tillrättalägganden”. Deprimerad? Få en inblick i ett annat liv med Khaled Hosseinis ”Att flyga en drake”.

Litterär medicin uppstod under första världskriget

Konceptet med att litteratur skulle vara idealisk som terapi är inte nytt. Det fanns i USA redan under Första Världskriget. När veteranerna kom hem från kriget upprättade man bibliotek som behandlingsenheter, där sjuksköterskor och bibliotekarier samarbetade med att behandla veteranerna med utgångspunkt i böcker.

Litteratur har en helande kraft

Brott och straff

Fjodor Dostojevskij

Pocket

Vårt normalpris
74,00 kr
Medlemspris
55,00 kr

Det låter ju bra men även lite konstigt. Fast litteratur har faktiskt även i vårt land visats ha en helande effekt. Det beror bland annat på högläsning av och för människor med psykiska och depressiva åkommor, ur allt från diktböcker till stora mastodont-böcker som ”Brott och Straff” av Fjodor Dostojevskij.

Orsaken till att högläsning praktiseras på landets sjukhus är att man med högläsning tvingas till att använda kroppen och huvudet på samma gång. Patienterna upplever att de oftast antingen har för mycket i huvudet eller ”för mycket i kroppen” med fysiska tvångshandlingar. När man läser högt kopplar man samman de två världarna och skapar en form av balans. Utöver det skärper högläsningen koncentrationen som ofta sviktar vid t.ex. depression.

Den vidunderliga verkningskraften böcker har för själen

Man behöver inte ha en sinnesåkomma för att njuta av de positiva verkningar som högläsning och ”vanlig” läsning ger. När man läser så öppnas nämligen en ny värld och man får tillgång till andra personers tillstånd och medvetande. Man sätter sin egen förståelse och upplevelse av världen på spel och det lösgör ens fastlåsta världsförståelse. Utöver det så är läsning även en bra emotionell träning. Man tränar känslor genom att läsa om de sinnen och små detaljer som vi upplever skriftligt i böckerna.

Vi ska heller inte glömma den fantastiska känslan av att kunna resa genom tid och rum och plötsligt befinna sig i huvudet på en person av det motsatta könet i en helt annan kultur.

Egentligen så är det rätt knäppt att vi kan sitta och stirra på papper under en så lång tid medan fantasin kör runt och vi ser imaginära bilder framför oss. Det är även rätt fantastiskt.

 


Taggar:

Dela vårt blogginlägg
med dina vänner
Plusbok är en förmånsklubb med över 65.000 EXTRA billiga böcker. Detta pris gäller för medlemmar. Medlemskap endast 49,00 kr/30 dagar i fortlöpande abonnemang – säg upp när du vill..
Se alla förmåner här.

Är du inte medlem?
Du kan alltid handla till lågt normalpris utan medlemskap.
Plusbok – för dig som älskar böcker

I Plusboks förmånsklubb får du åtkomst till över 65.000 EXTRA billiga böcker och mycket mer. Med stora medlemsrabatter och billigare frakt kan det fort löna sig. Detta pris gäller för medlemmar. Medlemskap endast 49,00 kr/30 dagar i fortlöpande abonnemang – säg upp när du vill. Se alla förmåner här.

Är du inte medlem?
Du kan alltid handla till lågt normalpris utan medlemskap.
Medlemskap
49,-
30
/ dagar