Plusbog logo
Hitta erbjudanden på deckare här
blogImage5
blogImage5

BARNBOKSBIBLIOTEKET PÅ KAMEL

Dashdondog Jamba är mongolisk författare, översättare och poet. I 20 år har han dedikerat sitt liv åt att rida och köra genom landet för för att barnen i Mongoliet ska kunna läsa.

av

den 11. juli 2015

Vi i västvärlden vet hur viktigt det är att läsa sig läsa, ju tidigare desto bättre. I böckernas värld lär vi oss inte bara om oss själva, utan om våra medmänniskor och världen vi lever i. Vi kan resa runt hela jorden på ett kick. Vi vet också att inte hela världen är lika privilegierade som oss, därför är det viktigt att belysa att människor som Dashdondog Jamba existerar och arbetar för att barnen i Mongoliet ska ha samma chans att försvinna i böckernas värld som våra svenska barn.

Dashdondog Jamba såg förändringarna 1990 då demokratin skapade en fri marknads ekonomi, barnens chans att få tillgång till böcker försämrades då företagen inte ansåg att barnboksmarknaden var lönsam ekonomiskt. Det tidigare statliga barnbiblioteket gjordes om till en privat skola och barnboksbiblioteket blev en privat bank.
Jamba hade arbetat emot dessa förändringar men utan framgångar. Då bestämde han sig att han skulle ta saken i egna händer och besökte International Youth Library i Munchen. Där gav de honom en lista med deras bästa barnböcker.

Han översatte 108 böcker från författare från hela världen för sina egna pengar och startade sin resa runt Mongoliet.

 

År 2006 vann hans mobila bibliotek IBBY-Asahai reading promotion award, ett pris som ges för att hjälpa läsningsprojekt världen över, detta gjorde det möjligt för Jamba att köpa en skåpbil för att frakta flerböcker.

Men pengarna användes också för att betala flera översättare för att få fler böcker till biblioteket. Dashdondog Jamba arbetar fortfarande för att göra det lättare för barn i Mongoliet att få tillgång till böcker. Men hans ambitioner slutar inte där, han vill också öppna ett barnboksbibliotek och en skola för litteraturstudier.

 


Taggar:

Dela vårt blogginlägg
med dina vänner
Plusbok är en förmånsklubb med över 65.000 EXTRA billiga böcker. Detta pris gäller för medlemmar. Medlemskap endast 49,00 kr/30 dagar i fortlöpande abonnemang – säg upp när du vill..
Se alla förmåner här.

Är du inte medlem?
Du kan alltid handla till lågt normalpris utan medlemskap.
Plusbok – för dig som älskar böcker

I Plusboks förmånsklubb får du åtkomst till över 65.000 EXTRA billiga böcker och mycket mer. Med stora medlemsrabatter och billigare frakt kan det fort löna sig. Detta pris gäller för medlemmar. Medlemskap endast 49,00 kr/30 dagar i fortlöpande abonnemang – säg upp när du vill. Se alla förmåner här.

Är du inte medlem?
Du kan alltid handla till lågt normalpris utan medlemskap.
Medlemskap
49,-
30
/ dagar