Bli Medlem Returböcker Kundservice

BOKREA 2020

Bli Plusmedlem och få tillgång till våra billiga böcker. Tvekar du? Prova oss nu - den första veckan är GRATIS - därefter förnyas ditt medlemskap automatiskt för 99 kr/mån. Du kan säga upp det när som helst och Plusförmånerna upphör först vid slutet av din betalningsperiod.

Plusblogg

ALMA-Priset

ALMA-priset

Av  CECILIA , den 21 maj 2017

ALMA-priset skapades år 2002, samma år som Astrid Lindgren dog. Det delas nämligen ut till hennes minne. Varje år ska vinnaren ta emot priset när Sverige är som vackrast: i maj/juni.

När Astrid Lindgren avled, år 2002, 94 år gammal stiftade Sveriges regering ett internationellt pris i hennes namn. Priset heter Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne men kallas för ALMA.

År 2010 var det författaren Kitty Crowther som fick ta emot det prestigefyllda priset och just nu har vi kampanj på hennes bok SAGOR OM NATTEN.

av Kitty Crowther
, 2017
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 48 kr.
  ( 139,00 kr. )
Sagor om natten , av Kitty Crowther
Beskrivning:
"Det är bara Almapristagaren Kitty Crowther som kan göra natten lysande rosa ..."
Lotta Olsson, Dagens Nyheter
"Jag skulle vilja ge den här boken till varje barn, varje människa i mitt liv."
Samantha Hunt, The New York Times
"Om en ALMA-pristagare och en av Sveriges främsta barnboksförfattare slog sig samman borde resultatet bli lysande. Och det blir det också. Kitty Crowther och Ulf Stark har skapat en underbar bok ... Bilderna är som små, färgglada konstverk, inspirerade av svensk natur och svenska textilier ..."
Ingalill Mosander, Aftonbladet
"Sagor om natten är en innerlig berättelse och ett helgjutet konstverk!"
Åsa Österlöf, BTJ-häftet nr 14, 2017


Berätta tre sagor för mej, snälla, snälla, snälla , bad Lilla Björn.
Tre sagor!? sa Mamma Björn.
Ja, jag sa ju snälla tre gånger! sa Lilla Björn.
Det är läggdags och Lilla Björn kräver tre godnattsagor av sin mamma. Först får Lilla Björn höra om Nattvakten som bor i skogen och ser till att alla djur går och lägger sig. Men vem säger till Nattvakten att det är läggdags?
Den andra berättelsen handlar om den modiga flickan Zhora som är på jakt efter skogens läckraste björnbär. I den tredje berättelsen får vi möta Bo, den lille mannen med den stora överrocken, som aldrig blir riktigt varm och ofta ligger sömnlös. Till sist slumrar Lilla Björn, och med sig i sängen har han sina nya vänner från sagornas värld.
Kitty Crowther räknas till världens främsta bilderboksskapare. 2010 mottog hon Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA). Sagor om natten kommer ut i originalutgåva på Lilla Piratförlaget, i översättning av författaren Ulf Stark .
"Kitty Crowther är linjens mästare, men också stämningens. Hon förvaltar, förvandlar och förnyar bilderboksberättandet. I hennes värld står dörren mellan fantasi och verklighet vidöppen."
ALMA-juryns motivering
I Sagor om natten bjuder Kitty Crowther på tre godnattsagor berättade av Mamma Björn för alla små och stora björnar (och barn!) som inte nöjer sig med bara en saga vid läggdags. Det är en generös bilderbok med Kitty Crowthers magiska bildvärld, som hyllats världen över.

ALMA-priset

ALMA delas ut till författare, berättare, illustratörer eller (som de kallar det) läsfrämjare. Det kan vara en eller flera vinnare, oberoende av språk eller nationalitet. Det är världens största internationella barn-och ungdomslittaraturpris med en prissumma på 5 miljoner svenska kronor. Anledningen till att summan är så hög är för att markera att barn och ungdomars läsning är väldigt viktigt. Det administreras av Statens kulturråd.

Pristagarna utses av en jury bestående av 12 medlemmar, alla med stor kompetens inom barns rättigheter, internationell barn- och ungdomslitteratur samt läsfrämjande. Exempel på personer som sitter i juryn för närvarande är Stefan Casta, Elina Druker och Lennart Eng. En av platserna i juryn består dessutom alltid av någon från Astrid Lindgrens familj.

                                                            Det första priset

av Sesyle Joslin, Mau...
, 1996
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 60 kr.
  ( 99,00 kr. )

Det första priset, år 2003, mottogs av Maurice Sendak. Han var en amerikansk författare och illustratör som föddes i Brooklyn, New York 1928 och dog i maj 2012. Sendak föddes i en fattig familj, som emigrerat från Polen, och många av hans släktingar dog i Förintelsen under Andra Världskriget. Detta satte djupa spår i honom och går även att utläsa i hans verk. Juryns motivering det året var följande:

"Maurice Sendak är den moderna bilderbokens portalgestalt. Som ingen annan har han utvecklat bilderbokens unika möjligheter att berätta - till glädje för ständigt nya bilderbokskonstnärer. Och han är en av de modigaste utforskarna av barndomens mest hemlighetsfulla skrymslen - till glädje för ständigt nya läsare."

 

                                                           Vinnare 2017

av Werner Holzwarth
, 2016
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 9 kr.
  ( 29,00 kr. )

Årets pristagare heter Wolf Erlbruch och är en tysk illustratör samt bilderboksförfattare. Han är född 1948 och har gett ut ca 10 st egna böcker men har illustrerat nästan 50 titlar för olika författare. När det gäller Erlbruch så låter juryns motivering såhär:

Wolf Erlbruch gör viktiga livsfrågor tillgängliga och hanterbara för läsare i alla åldrar. Med humor och värme djupt rotad i en humanistisk grundsyn visar hans verk det lilla i det stora. Han behärskar mästerligt sin teckningskonst och bottnar i en lång tradition samtidigt som han öppnar nya kreativa fönster. Wolf Erlbruch är en omsorgsfull visionär.”

 

                  Barbro Lindgren

av Barbro Lindgren
Kartonnage, 2005
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 81 kr.
  ( 129,00 kr. )

En betydligt mer känd författare, som vunnit priset, är Barbro Lindgren. Hon har bland annat skrivit de klassiska böckerna om babyn MAX och om LORANGA, MASARIN OCH DARTANJANG. Vi tror knappast att det behövs någon motivering till varför hon valdes som pristagare, år 2014, men juryn sa:

"Barbro Lindgren är en litterär nydanare. Hon har med språklig djärvhet och psykologisk nyansrikedom förnyat inte bara bilderboken för de allra minsta utan också den absurda prosaberättelsen, den existentiella barndikten och den realistiska ungdomsskildringen. Med absolut gehör gestaltar hon såväl ljusa lyckoögonblick och lekfulla upptåg som livets gåtfullhet och dödens närhet."

 

 Fler böcker

Här kommer fler böcker av andra pristagare av ALMA. Du kan köpa dem till extra billiga priser som medlem i vår förmånsklubb!

av Meg Rosoff
Danskt band, 2016
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 101 kr.
  ( 159,00 kr. )
Den jag var , av Meg Rosoff
Beskrivning:
Meg Rosoff är 2016 års ALMA-pristagare!
"Meg Rosoff har en osentimental men intensivt nära kontakt med den pubertala människan som följer med långt upp i åldrarna." Kvällsposten
En disig morgon på 1960-talet, en strand någonstans utmed den engelska östkusten. En disciplinerad grupp internatskoleelever kommer springande på led. Det unga berättarjaget får nog och sätter sig ner, intill ett fallfärdigt skjul. Högt där ovanifrån hörs fåglars hesa skrin. Så skingras plötsligt hans tankar av en främmande röst: Vad gör du här?
Mötet förändrar allt.
Regel nummer tre: allting styrs inte av lagar och regler.
Vi befinner oss i 60-talets England. Hilary har redan hunnit bli utkastad från två internatskolor och nu gör hans far ett sista försök på S:t Oswald, en skola som har specialiserat sig på "hopplösa fall". Under en gymnastiklektionerna träffar Hilary Finn och de båda pojkarna har en stark dragningskraft på varandra, trots att de är varandras motsatser.
Mot en fond av brittiskt 1960-tal, stränga skolregler, underförstådda hierarkier och kall gröt tecknar Rosoff ett känsligt porträtt av två ungdomars vacklande försök att förhålla sig till rådande normer.
Mötet med Finn, som likt en tystlåten och gåtfull Robinson Crusoe står utanför samhället, skakar om berättarjagets uppfattning om sin identitet. Hans hårt bultande längtan efter vänskap och frihet tillåts slå ut i full blom. Men så bryts förtrollningen, balansen rubbas och katastrofen är ett faktum.
Meg Rosoff debuterade som författare vid 47 års ålder. Hon ses som en av de främsta att överskrida både genrer och ålderskategorier. 2016 tilldelades hon det prestigefyllda ALMA-priset (Astrid Lindgren Memorial Award).
"Meg Rosoffs ungdomsböcker talar till både känsla och intellekt. På en gnistrande prosa skriver hon om människans sökande efter mening och identitet i en besynnerlig och bisarr värld. Hon lämnar aldrig läsaren oberörd. Ingen bok är den andra lik i detta modiga och humoristiska författarskap."
ALMA-juryns motivering
"Jag faller pladask när jag ser Jessika Gedins intervju med amerikanska Rosoff i Babel i SVT och vill läsa precis allt hon har skrivit nu med en gång. Vilken underbar svart humor! Vilken befriande och bra syn på ungdomar och litteratur! /.../ Ungdomsböckerna har inbjudande omslag på sina mjuka pärmar och jag får lust att sätta båda i händerna på en fjortonåring i min närhet. I stället öppnar jag en och börjar läsa. Precis som jag hoppades så räcker det med några meningar för att jag ska inse att husets tonåring får vänta en stund på den här. Nu ska jag umgås med Rosoff ett tag."
Maria Näslund, Göteborgs-Posten
"SOM jag har njutit av den. Inte bara tar Rosoff sina unga protagonister seriöst, hon bäddar också in sitt fantasifulla stoff i en underbar, lågmäld humor som får mig att skratta högt. Och känna mig levande igen."
Nina Marjavaara, Jönköpings-Posten

av Christine Nöstling...
, 2011
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 9 kr.
  ( 19,00 kr. )
Frans nya vän , av Christine Nöstlinger
Beskrivning:
Den 19:e boken om Frans! Frans har två vänner: Eberhard och Gabi. Gabi vill bestämma över Frans och det gillar han inte. Men han har svårt att säga ifrån. En dag när Frans ska gå och handla träffar han Elfi som han gärna vill bli vän med. Men hur ska han våga säga det till svartsjuka Gabi ...

av Philip Pullman
Pocket, 2008
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 15 kr.
  ( 39,00 kr. )
Bärnstenskikaren , av Philip Pullman
Beskrivning:
Allting började egentligen när Lyras farbror, lord Asriel, återvände till England med berättelser om mysterier och faror och upptäckten av en plats nära Nordpolen där man genom norrskenets skimrande ridåer kunde ana en annan värld. Kanske är barriären mellan olika världar av någon anledning förtunnad här. Lyra som är lika nyfiken som hon är orädd blir indragen i ett nervpirrande äventyr. Det för henne på svindlande färder mellan olika världar: Guldkompassens universum som är Lyras eget, vårt universum och ett tredje som är härjat av vålnader och där hon träffar Will.

I Bärnstenskikaren, berättelsens tredje och avslutande del, drar det ihop sig till en kraftmätning av minst sagt episka dimensioner och Lyra och Will ger sig iväg på den mest skrämmande av alla resor. En färd som få författare vågat företa sig.

Det här är en verklig allåldersberättelse. Barnet så väl som den vuxne hittar sin nivå och båda blir lika överväldigade av sagans kraft. För det här är en saga av isländska dimensioner och här kan allting hända. En recensent utropade Pullman till fantasylitteraturens Rickard Wagner, men med Williams Blakes själ.

Översättning Cilla de Mander, Olle Sahlin

av Sonya Hartnett
Kartonnage, 2008
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 72 kr.
  ( 99,00 kr. )
Arja och Råttiz , av Sonya Hartnett
Beskrivning:
En inkännade och lyhörd berättelse av Alma-pristagaren Sonya Hartnett om hur det kan vara att bli orättvist beskylld av sina föräldrar för saker man inte gjort.

Hannas händer – Arja och Råttiz – gör en massa bus. Det kan de inte rå för, det bara blir så. Hennes fyraåriga lillebror däremot är snäll som en ängel. En dag har någon ritat ett svart streck på väggen. När pappa frågar vem som gjort det säger lillebror: ”Det var Arja och Råttiz!” Och eftersom Arja och Råttiz brukar göra sånt och lillebror är en snäll pojke tror mamma och pappa på honom. Efter det börjar han skylla allt på Arja och Råttiz. Hanna blir så arg att hon inte vet vad hon ska ta sig till. I sin korta, strama text lyckas Sonya Hartnett förmedla känslan av maktlöshet och frustration i en familj. Ann James kol- och tuschillustrationer ackompanjerar texten på ett mjukt och lyhört sätt.Sonya Hartnett utsågs 2008 till pristagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Hennes författarskap har hittills mest vänt sig till ungdomar och detta är hennes första bok för yngre barn – för de som just lärt sig läsa.

av Shaun Tan
, 2011
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 79 kr.
  ( 139,00 kr. )
Det röda trädet , av Shaun Tan
Beskrivning:
Det röda trädet är en makalöst vacker bok som handlar om att finna hopp, även när det känns som svårast. En fin presentbok till såväl stora som små. Författaren och konstnären Shaun Tan tilldelades 2011 världens största barn- och ungdomslitteraturpris, ALMA-priset, som är Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne på fem miljoner kronor.Pressröster om Det röda trädet:"Att läsa Shaun Tan är ett visuellt äventyr. Men det är mer än så. För Tan är även en oförskämt bra berättare./.../förmodligen den bästa allåldersförfattare jag har i min bokhylla". Mats Kempe, Dagens Nyheter"En skapelse av det slag som vidgar bröstet och värmer hjärtat" Bohusläningen"En outgrundligt vacker bok" Östgöta Correspondenten"Vackrare bok är svårt att hitta" Lotta Olsson, Dagens Nyheter"Hoppet glimmar på varje sida./.../Att en så skicklig konstnär och illustratör väljer bilderboken är en gåva" Kristianstadsbladet"Den intensivt röda färgen bländar och gestaltar magnifikt naturens och hoppets kraft att bryta igenom och överleva" Svenska Dagbladet"Tolkningsmöjligheterna är underbart oändliga" Skånska Dagbladet"Ibland kan man tycka att Almajuryn precis som Nobelprisjuryn gör obegripliga val, men i år har de hittat guld" Upsala nya tidning

av Guus Kuijer
, 2009
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 77 kr.
  ( 99,00 kr. )
Boken om allting , av Guus Kuijer
Beskrivning:
Thomas kan se saker som ingen annan kan se. Tropiska fiskar som simmar i kanalen, det magiska som svävar kring Mrs. Van Amersfoort, den enorma skönhet som Eliza besitter, trots hennes konstgjorda ben. Han kan också se Jesus själv, som besöker Thomas ibland och säger: Du kan kalla mig Jesus.Men Thomas ser sina föräldrar också, hur pappan slår mamman med sån kraft att änglarna gråter. Pappan förklarar att det är nödvändigt för att hålla huset gudfruktigt.Med hjälp av grannen Mrs Van Amersfoorts vänskap, Elizas uppmuntran, Emil och detektiverna samt Thomas samtal med Jesus inser Thomas att en annan tro än den pappan har är möjlig. En tro som grundar sig i mänsklig sympati och medkänsla mer än allt annat. Thomas upptäcker också hur man uppnår lycka; genom att sluta vara rädd.Boken har belönats med The Golden Owl Award, Gustav Heinemann-Friedens pris, Gyllene griffeln. Guus Kuijer har tagit emot Deutscher Jugendliteraturpreis, guld- och silvergrifflar och 2012 mottagit ALMA-priset.

 

Taggar:   barnbokbarnböcker

Mest populära

Våra kunder älskar oss!
Trustpilot 8,6
Trygg E-handel
Du kan vara trygg hos oss - Vi är godkända av Trygg E-handel!