Plusbog logo
Vår kundtjänst är stängd måndag 01.06.20.
blogImage62
blogImage62

ALMA-priset

ALMA-priset skapades år 2002, samma år som Astrid Lindgren dog. Det delas nämligen ut till hennes minne. Varje år ska vinnaren ta emot priset när Sverige är som vackrast: i maj/juni.

av

den 21. maj 2017

När Astrid Lindgren avled, år 2002, 94 år gammal stiftade Sveriges regering ett internationellt pris i hennes namn. Priset heter Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne men kallas för ALMA.

År 2010 var det författaren Kitty Crowther som fick ta emot det prestigefyllda priset och just nu har vi kampanj på hennes bok SAGOR OM NATTEN.

Sagor om natten

Kitty Crowther

Hardcover

Vårt normalpris
143,00 kr
Medlemspris
118,00 kr

ALMA-priset

ALMA delas ut till författare, berättare, illustratörer eller (som de kallar det) läsfrämjare. Det kan vara en eller flera vinnare, oberoende av språk eller nationalitet. Det är världens största internationella barn-och ungdomslittaraturpris med en prissumma på 5 miljoner svenska kronor. Anledningen till att summan är så hög är för att markera att barn och ungdomars läsning är väldigt viktigt. Det administreras av Statens kulturråd.

Pristagarna utses av en jury bestående av 12 medlemmar, alla med stor kompetens inom barns rättigheter, internationell barn- och ungdomslitteratur samt läsfrämjande. Exempel på personer som sitter i juryn för närvarande är Stefan Casta, Elina Druker och Lennart Eng. En av platserna i juryn består dessutom alltid av någon från Astrid Lindgrens familj.

                                                            Det första priset

Det första priset, år 2003, mottogs av Maurice Sendak. Han var en amerikansk författare och illustratör som föddes i Brooklyn, New York 1928 och dog i maj 2012. Sendak föddes i en fattig familj, som emigrerat från Polen, och många av hans släktingar dog i Förintelsen under Andra Världskriget. Detta satte djupa spår i honom och går även att utläsa i hans verk. Juryns motivering det året var följande:

"Maurice Sendak är den moderna bilderbokens portalgestalt. Som ingen annan har han utvecklat bilderbokens unika möjligheter att berätta - till glädje för ständigt nya bilderbokskonstnärer. Och han är en av de modigaste utforskarna av barndomens mest hemlighetsfulla skrymslen - till glädje för ständigt nya läsare."

 

                                                           Vinnare 2017

Det var det fräckaste! Mina vänner

Werner Holzwarth

Hardcover

Vårt normalpris
40,00 kr
Medlemspris
33,00 kr

Årets pristagare heter Wolf Erlbruch och är en tysk illustratör samt bilderboksförfattare. Han är född 1948 och har gett ut ca 10 st egna böcker men har illustrerat nästan 50 titlar för olika författare. När det gäller Erlbruch så låter juryns motivering såhär:

Wolf Erlbruch gör viktiga livsfrågor tillgängliga och hanterbara för läsare i alla åldrar. Med humor och värme djupt rotad i en humanistisk grundsyn visar hans verk det lilla i det stora. Han behärskar mästerligt sin teckningskonst och bottnar i en lång tradition samtidigt som han öppnar nya kreativa fönster. Wolf Erlbruch är en omsorgsfull visionär.”

 

                  Barbro Lindgren

Loranga. Del 1 & 2

Barbro Lindgren

Hardcover

Vårt normalpris
132,00 kr
Medlemspris
107,00 kr

En betydligt mer känd författare, som vunnit priset, är Barbro Lindgren. Hon har bland annat skrivit de klassiska böckerna om babyn MAX och om LORANGA, MASARIN OCH DARTANJANG. Vi tror knappast att det behövs någon motivering till varför hon valdes som pristagare, år 2014, men juryn sa:

"Barbro Lindgren är en litterär nydanare. Hon har med språklig djärvhet och psykologisk nyansrikedom förnyat inte bara bilderboken för de allra minsta utan också den absurda prosaberättelsen, den existentiella barndikten och den realistiska ungdomsskildringen. Med absolut gehör gestaltar hon såväl ljusa lyckoögonblick och lekfulla upptåg som livets gåtfullhet och dödens närhet."

 

 Fler böcker

Här kommer fler böcker av andra pristagare av ALMA. Du kan köpa dem till extra billiga priser som medlem i vår förmånsklubb!

Den jag var

Meg Rosoff

Häftad

Vårt normalpris
141,00 kr
Medlemspris
118,00 kr

Frans nya vän

Christine Nöstlinger

Hardcover

Vårt normalpris
37,00 kr
Medlemspris
28,00 kr

Arja och Råttiz

Sonya Hartnett

Hardcover

Vårt normalpris
95,00 kr
Medlemspris
79,00 kr

Boken om allting

Guus Kuijer

Hardcover

Vårt normalpris
96,00 kr
Medlemspris
80,00 kr

 


Taggar:

Dela vårt blogginlägg
med dina vänner
Plusbok är en förmånsklubb med över 65.000 EXTRA billiga böcker. Detta pris gäller för medlemmar. Medlemskap endast 49,00 kr/30 dagar i fortlöpande abonnemang – säg upp när du vill..
Se alla förmåner här.

Är du inte medlem?
Du kan alltid handla till lågt normalpris utan medlemskap.
Plusbok – för dig som älskar böcker

I Plusboks förmånsklubb får du åtkomst till över 65.000 EXTRA billiga böcker och mycket mer. Med stora medlemsrabatter och billigare frakt kan det fort löna sig. Detta pris gäller för medlemmar. Medlemskap endast 49,00 kr/30 dagar i fortlöpande abonnemang – säg upp när du vill. Se alla förmåner här.

Är du inte medlem?
Du kan alltid handla till lågt normalpris utan medlemskap.
Medlemskap
49,-
30
/ dagar