Bli Medlem Returböcker Kundservice

Se vår REA här - FRI FRAKT!

Bli Plusmedlem och få tillgång till våra billiga böcker. Tvekar du? Prova oss nu - den första veckan är GRATIS - därefter förnyas ditt medlemskap automatiskt för 99 kr/mån. Du kan säga upp det när som helst och Plusförmånerna upphör först vid slutet av din betalningsperiod.

Plusblogg

Astrid Lindgren

Allas vår Astrid

Av  Robin Oldberg , den 8 mars 2018

Astrid Lindgren är en av de författarna i världen som hade förmågan att tala direkt till barn samtidigt som hon lyckades beskriva barndommen. Här kan du läsa mer om Sveriges mest älskade och prisbelönta författare.

Astrid Anna Emilia Lindgren föddes den 14 november 1907 i Vimmerby, Småland. Astrid har sålt mer än 145 miljoner exemplar och översatts till 101 språk och många av hennes böcker har filmatiserats. Hon är en av Sveriges största författare genom tiderna, kanske till och med den största, och definitivt en av de mest älskade. Är du intresserad av att veta mer om Astrid Lindgren?

Ungdom och uppväxt

Astrid Lindgren växte upp på gården Näs nära Vimmerby och hon fastnade tidigt för böcker och dess fantastiska värld. Hon berättade själv att hon, när hn var ungefär fem år gammal, fick höra en saga om jätten Bam-Bam och fen Viribunda, uppläst av hennes granne. Så fort Astrid själv kunde läsa letade hon febrilt efter egna böcker att ta sig an.
Astrid visade tidigt framfötterna i skolan, hennes skrivförmåga ledde till att hon fick en av sina uppsatser publicerade i Vimmerby Tidning, och hon kom därefter att bli kallad för Vimmerbys Selma Lagerlöf. Lindgren kom även senare att arbeta för Vimmerby Tidning under två år men hon slutade när hon var arton år gammal och gravid. Vid denna tidpunkt bestämde sig Lindgren för att hon inte ville leva med fadern till deras barn och att hon skulle lämna Vimmerby.

En ny start

Ett nytt liv byggdes upp i Stockholm efter att Astrid utbildade sig till stenograf och maskinskriverska. Det var genom arbetet som sekreterare hos den Kungliga Automobilklubben som Astrid kom att träffa sin blivande man, Sture Lindgren, som hon kom att dela livet med.

Från vardagsrummet i hennes lägenhet på Dalagatan kunde Astrid se ut över Vasaparken. Dit brukade hon ta med barnen för att klättra i träd, gunga och åka rutschkana. Astrid beskrivs som att "hon inte var som andra mammor" på den tiden – hon deltog ofta själv i lekarna. Familjens somrar spenderades i Furusund i Stockholms skärgård, en plats som inspirerade Lindgren till berättelserna om Saltkråkan. Denna platsen var en av Astrids favoritplatser på jorden.

Från hemmafru till världsberömd

Astrid Lindgrens första bok, Pippi Långstrump, utkom 1945 hos förlaget Rabén & Sjögren och kom att förändra Astrids liv. Boken blev en enorm framgång och älskad av både barn och vuxna över hela världen. Några år senare började hon att arbeta som barnboksredaktör hos just Rabén & Sjögren – där blev hon ansvarig för barnboksutgivningen. Under 50- och 60-talet hanterade Astrid både sitt arbete hos Rabén & Sjögren, samtidigt som hon arbetade med sitt eget författande, olika officiella framträdanden, boklanseringar, filmpremiärer och självklart även tiden med sin egen familj. Om förmiddagarna arbetade hon på sina egna böcker och om eftermiddagarna var hon barnboksredaktör Lindgren, som ägnade sig åt att träffade författare och illustratörer, redigera manus och ta ställning till utgivning. Hon arbetade hos Rabén & Sjögren fram till hennes pension 1970.

Pippi och starten på författarskapet

Astrid började som sagt att skriva på 1940-talet. Det startade med att hennes dotter var sjuk i lunginflammation bad hon om att få höra en berättelse. Astrid beskriver själv hur det startade med att hon själv frågade; "vad ska jag berätta?". Dottern svarade då; "Berätta om Pippi Långstrump!". Dottern hade hittat på det namnet just i det ögonblicket och Astrid byggde upp en historia kring det.

Efter år av uppskattning för sina berättelser om Pippi, både av Astrids egen dottern och hennes vänner, började hon att skriva ner historierna om Pippi. I maj 1944 fanns ett renskrivet manuskript färdigt med berättelserna om Pippi. En kopia av manuskriptet skickades till ett förlag, trots att hon misstänkte att det skulle refuseras på grund av Pippis karaktär. Bonnier mottog hennes manuskript, men precis som hon hade trott så refuserades det, delvis på grund av att boken var för kontroversiell och för att de därför inte vågade ge ut den. Den "dåvarande" Pippi var helt enkelt för kontroversiell. I 1945 höll Rabén & Sjögren en tävling för barnböcker. Lindgren skickade då in en omarbetad version av Pippi, en version där Pippi inte var elak och uppnosig. Boken vann förstapris och Astrid fick sitt stora genombrott kort därefter.

Astrid Lindgren avled 94 år gammal, hennes begravning hölls den 8 mars, på den internationella kvinnodagen. Stockholms gator fylldes av människor som följde kistans färd genom staden, på väg mot storkyrkan i Gamla stan. Ett bevis på hur älskad och respekterad hon var, hon hade lyckats att engagera, trollbinda och tala till flertalet generation genom sina verk. Något som hon fortssätter att göra än idag.

Du kan läsa mer om Astrid Lindgren här.

Bibliografi

Barn- och ungdomsböcker samt novellsamlingar

1944 – Britt-Mari lättar sitt hjärta

1945 – Pippi Långstrump

1945 – Kerstin och jag

1946 – Pippi Långstrump går ombord

1946 – Mästerdetektiven Blomkvist

1947 – Alla vi barn i Bullerbyn

1948 – Pippi Långstrump i Söderhavet

1949 – Mera om oss barn i Bullerbyn

1949 – Nils Karlsson Pyssling (novellsamling med bl.a. Peter och Petra)

1950 – Kajsa Kavat (novellsamling)

1950 – Kati i Amerika

1951 – Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt

1952 – Kati på Kaptensgatan (senare omdöpt till Kati i Italien)

1952 – Bara roligt i Bullerbyn

1953 – Kalle Blomkvist och Rasmus

1954 – Mio, min Mio

1954 – Kati i Paris

1955 – Lillebror och Karlsson på taket

1956 – Rasmus på luffen

1956 – Barnen på Bråkmakargatan

1957 – Rasmus, Pontus och Toker

1959 – Sunnanäng (novellsamling)

1960 – Madicken

1961 – Lotta på Bråkmakargatan

1962 – Karlsson på taket flyger igen

1963 – Emil i Lönneberga

1964 – Vi på Saltkråkan

1966 – Nya hyss av Emil i Lönneberga

1968 – Karlsson på taket smyger igen

1970 – Än lever Emil i Lönneberga

1973 – Bröderna Lejonhjärta

1976 – Madicken och Junibackens Pims

1981 – Ronja Rövardotter

Noveller

1949 – I skymningslandet

1979 – Pippi Långstrump har julgransplundring

1984 – När lilla Ida skulle göra hyss

1985 – Emils hyss nr 325

1986 – Inget knussel, sa Emil i Lönneberga

1987 – Assar Bubbla eller Det var nära ögat att det inte blev någon bok om Pippi Långstrump

1991 – När Lisabet pillade in en ärta i näsan

1993 – Jullov är ett bra påhitt, sa Madicken

Bilderböcker

1947 – Jag vill inte gå och lägga mej (illustrationer av Birgitta Nordenskjöld – senare släppt i nyupplaga med illustrationer av Ilon Wikland)

1947 – Känner du Pippi Långstrump?

1951 – Jag vill också gå i skolan (illustrationer av Birgitta Nordenskjöld – senare släppt i nyupplaga med illustrationer av Ilon Wikland)

1954 – Jag vill också ha ett syskon (illustrationer av Birgitta Nordenskjöld – senare släppt i nyupplaga med illustrationer av Ilon Wikland)

1956 – Nils Karlsson-Pyssling flyttar in

1958 – Kajsa Kavat hjälper mormor

1961 – Jul i stallet (ill. Harald Wiberg, nyutgåva: ill. Lars Klinting)

1963 – Jul i Bullerbyn

1965 – Vår i Bullerbyn

1966 – Barnens dag i Bullerbyn

1967 – Skrållan och sjörövarna

1969 – Pippi flyttar in

1969 – Pippi ordnar allt

1970 – Pippi är starkast i världen

1970 – Pippi håller kalas

1971 – Visst kan Lotta cykla

1971 – På rymmen med Pippi Långstrump

1971 – Pippi går till sjöss

1971 – Pippi vill inte bli stor

1972 – Den där Emil

1973 – Allrakäraste syster (ur novellsamlingen Nils Karlsson Pyssling, ill. Hans Arnold)

1976 – När Emil skulle dra ut Linas tand

1977 – Visst kan Lotta nästan allting

1983 – Titta Madicken, det snöar!

1984 – Spelar min lind, sjunger min näktergal (ur novellsamlingen Sunnanäng, ill. Svend Otto S)

1985 – Draken med de röda ögonen (ill. Ilon Wikland)

1986 – Skinn Skerping – Hemskast av alla spöken i Småland (ill. Ilon Wikland)

1989 – När Bäckhultarn for till stan (ill. Marit Törnqvist)

1990 – Visst är Lotta en glad unge

1991 – När Adam Engelbrekt blev tvärarg (ur novellsamlingen Kajsa Kavat, ill. Marit Törnqvist)

1994 – I skymningslandet (ur novellsamlingen Nils Karlsson Pyssling, ill. Marit Törnqvist)

1995 – Emil med paltsmeten

1997 – Emil och soppskålen

2000 – Pippi Långstrump i Humlegården

2002 – Mirabell (ur novellsamlingen Nils Karlsson Pyssling, ill. Pija Lindenbaum)

2003 – Sunnanäng (ur novellsamlingen Sunnanäng, ill. Marit Törnqvist)

Fotoberättelser

Fotografier av Anna Riwkin-Brick.

1956 – Eva möter Noriko-san

1958 – Sia bor på Kilimandjaro

1959 – Mina svenska kusiner

1960 – Sötast i världen

1960 – Lilibet, cirkusbarn

1962 – Marko bor i Jugoslavien

1963 – Jackie bor i Holland

1965 – Randi bor i Norge

1966 – Noy bor i Thailand

1968 – Matti bor i Finland

Biografier

1971 – Mina påhitt

1975 – Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult

Övriga böcker

1959 – Pjäser för barn och ungdom

1991 – Hujedamej och andra visor av Astrid Lindgren

Samlingsvolymer

1952 – Boken om Pippi Långstrump

1961 – Bullerbyboken

1967 – Salikons rosor

1972 – Allt om Karlsson på taket

1980 – Sagorna

1982 – Småländsk tjurfäktare

1983 – Allas vår Madicken

1984 – Stora Emilboken

1985 – Julberättelser

1989 – Ida och Emil i Lönneberga

1992 – God Jul i Stugan

1993 – Lottas komihågbok

2002 – Alla mina barn

 

Källor:

http://www.astridlindgren.se/sv

https://sv.wikipedia.org/wiki/Astrid_Lindgren

 

Mest populära

Våra kunder älskar oss!
Trustpilot 8,6
Trygg E-handel
Du kan vara trygg hos oss - Vi är godkända av Trygg E-handel!