Plusbog logo
Hitta erbjudanden på deckare här
blogImage48
blogImage48

Äkta Jan Guillou

De flesta känner till Jan Guillou. Fast hur mycket vet du egentligen om honom? Här får du mer information om författaren och "Äkta amerikanska jeans" som vi har till kampanjpris hela maj. I höst kommer också en ny bok!

av

den 01. maj 2017

Äkta amerikanska jeans

Jan Guillou

Hardcover

Vårt normalpris
234,00 kr
Medlemspris
184,00 kr

Den svenska författaren och journalisten Jan Oskar Sverre Lucien Henri Guillou föddes den 17/1-1944 i Södertälje. Hans franskklingande namn kommer från fadern, som är fransman, och Jan var också fransk medborgare vid födseln, men svensk medborgare sedan 1975. Guillou växte upp med sin mor och den man hon gifte sig med efter skilsmässan från Jans far i Saltsjöbaden och Näsby Park, utanför Stockholm. Just hans uppväxt är mycket omdiskuterad, efter att hans delvis självbiografiska roman ONDSKAN utkom 1981. I den skildrar Guillou sin biologiska far som barnmisshandlare och sin tid på realskolan Solbacka som psykisk och fysisk terror. Hans mor, syster samt en del lärare på skolan menar att det är rena lögner medan Guillou står fast vid sin version.

IB-affären

Jan Guillou blev rikskänd i Sverige när han och kollegan Peter Bratt avslöjade att det fanns en hemlig organisation i Sverige. Närmare bestämt en inom underrättelsetjänsten, som inte riksdagen kände till. Guillou, hans kollega och deras källa Håkan Isacson dömdes till fängelse i 10 månader för spionerna p.g.a. detta avslöjande (kallad IB-affären).

Kontroversiella Guillou

Guillou är även känd för att framföra kontroversiella åsikter med fokus på terrorism, upphovsrätt och genusfrågor. Bland annat anser han att de svenska terroristlagarna är baserade på rasism, särskilt mot folk med arabisk härkomst och att Danmark förföljer muslimer när de ställer dem till rätta i terroristrättegångar. Han deltog inte i minnestunden för de människor som miste livet i New York den 11e september eftersom han menade att de många miljoner människor som USA har dödat ”inte föranlett så mycket som fem sekunders tystnad”.
Guillou jobbar starkt för upphovsrätten och går därmed emot organisationer som Piratpartiet. Enligt honom skulle böcker sluta att tryckas om Piratpartiet går vinnande ur diskussionen.
Ett annat uttalande från Guillou som skapat rubriker var, när han på 90-talet i en intervju (i samband med lansering av boken HÄXAN) sagt att ”homosexualitet är mer en modeföreteelse än något man föds till. Det är någonting som har kommit och gått i historien”.

                                             Böckerna

Coq Rouge

Jan Guillou

Pocket

Vårt normalpris
51,00 kr
Medlemspris
38,00 kr

De mesta kända böckerna som Guillou har skrivit är romanserien om Carl Hamilton. Den första boken av 13 om denna underrättelseofficer utkom 1986, med titeln COQ ROUGE och de flesta av dem är så kallade nyckelromaner. Det går fortfarande att köpa flera av böckerna i serien, och naturligtvis även här hos Plusbok.

En annan romanserie som sålts i stora upplagor är trilogin om korsriddaren Arn Magnusson. Dessa historiska romaner har även blivit till TV-serie (2010), då endast kallad ARN samt till två filmer: Arn – Tempelriddaren (2007) och Arn – Riket vid vägens slut (2008)

 

 

Arvet efter Arn

Jan Guillou

Pocket

Vårt normalpris
46,00 kr
Medlemspris
38,00 kr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Äkta amerikanska jeans

Denna bok är den sjätte i raden av bokserien ”Det stora århundradet”. Här får vi träffa Eric som lever i 50-talets Sverige, då den amerikanska influensen var det enda som gällde. Rädslan för ett nytt krig ligger i luften men Eric är mest rädd för att hans trygga tillvaro i Saltsjöbaden ska slås i stycken.

Det Stora Århundradet är en skildring av Sverige under 1900-talet och börjar med boken BROBYGGARNA (2011), fortsätter med DANDY (2012), MELLAN RÖTT OCH SVART (2013), ATT INTE VILJA SE och de senaste böckerna BLÅ STJÄRNAN (2015) samt ÄKTA AMERIKANSKA JEANS från 2016.

Vi är glada över att trenden håller i sig och att det till hösten 2017  kommer en ny del, kallad 1968!

Brobyggarna

Jan Guillou

Hardcover

Vårt normalpris
227,00 kr
Medlemspris
177,00 kr

Dandy

Jan Guillou

Hardcover

Vårt normalpris
234,00 kr
Medlemspris
184,00 kr

Mellan rött och svart

Jan Guillou

Hardcover

Vårt normalpris
234,00 kr
Medlemspris
184,00 kr

Att inte vilja se

Jan Guillou

Hardcover

Vårt normalpris
227,00 kr
Medlemspris
177,00 kr

Blå stjärnan

Jan Guillou

Hardcover

Vårt normalpris
234,00 kr
Medlemspris
184,00 kr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FOTO: Peter Knutson


 


Taggar:

Dela vårt blogginlägg
med dina vänner
Plusbok är en förmånsklubb med över 65.000 EXTRA billiga böcker. Detta pris gäller för medlemmar. Medlemskap endast 49,00 kr/30 dagar i fortlöpande abonnemang – säg upp när du vill..
Se alla förmåner här.

Är du inte medlem?
Du kan alltid handla till lågt normalpris utan medlemskap.
Plusbok – för dig som älskar böcker

I Plusboks förmånsklubb får du åtkomst till över 65.000 EXTRA billiga böcker och mycket mer. Med stora medlemsrabatter och billigare frakt kan det fort löna sig. Detta pris gäller för medlemmar. Medlemskap endast 49,00 kr/30 dagar i fortlöpande abonnemang – säg upp när du vill. Se alla förmåner här.

Är du inte medlem?
Du kan alltid handla till lågt normalpris utan medlemskap.
Medlemskap
49,-
30
/ dagar