Bli Medlem Returböcker Kundservice

Jan Guillous hyllade romanserie

Bli Plusmedlem och få tillgång till våra billiga böcker. Tvekar du? Prova oss nu - den första veckan är GRATIS - därefter förnyas ditt medlemskap automatiskt för 99 kr/mån. Du kan säga upp det när som helst och Plusförmånerna upphör först vid slutet av din betalningsperiod.

Plusblogg

Bokinspiration

ADHD ur den positiva synvinkeln

Av  CECILIA , den 5 april 2017

Idag får ca 5% av alla barn diagnosen ADHD. Enligt Viktor Frisk är inte beskedet om ADHD nödvändigtvis något dåligt besked att få. Tvärtom menar han att det betyder stora möjligheter!

av Viktor Frisk, Mia...
, 2017
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 128 kr.
  ( 199,00 kr. )

När Viktor Frisk, mer känd som medlem i sångduon ”Samir och Viktor”, var 17 år fick han diagnosen ADHD. Tvärtemot vad man kan tro så var det mer eller mindre en lättnad för honom. Många pusselbitar föll på plats och han bestämde sig där och då för att inte låta informationen påverka honom negativt. Viktor såg det istället som att det öppnade dörrar för honom och han har sedan dess utforskat vilka färdigheter han besitter samt vilka fördelar han har jämfört med ”normala” människor. Överskottsenergin, som är ett av symtomen som ADHD för med sig, använder han för att kunna nå sina mål och eftersom en envishet ofta är kopplad till den så ger han heller aldrig upp. Därför tycker Viktor att ADHD är en superkraft som han, och flera andra, besitter och nu vill han sprida det budskapet med sin bok ”Min superkraft! : så har jag lärt mig älska min struliga adhd”. Han hoppas att fler med samma diagnos, fastställd eller inte, kan få nytta av boken (samt deras närmaste familj och vänner). Det är i alla fall en bok som han önskar fanns när han var 17 år.

Vad är ADHD?

ADHD, eller Attention Deficit Hyperactivity Disorder, kan definieras som svårigheter när det gäller impulskontroll och/eller uppmärksamhet. Det är också förknippat med överaktivitet. Man kan ha dessa symptom kombinerat eller var för sig. Man beräknar att ca 5% av alla barn har ADHD med problem som fortsätter in i vuxen ålder. Namnet är egentligen ett samlings namn för ADD (där främst problem med uppmärksamhet märks) och DAMP (där även motorikproblem och ibland svårigheter med att tolka information och intryck ingår). Personer med ADHD har ofta också andra funktionsnedsättningar som tvångssyndrom och Tourettes samt att inlärningssvårigheter är vanligt.
Uppmärksamhet i detta sammanhang är inte att man gillar att synas och höras, utan att man har svårt att koncentrera sig. Särskilt under en lång tid. Detta gör det svårt att avsluta påbörjade uppgifter. Personer med ADHD kan också uppfattas som arroganta eftersom det även är svårt att lyssna på andra, av samma anledning. Den dåliga impulskontrollen kan leda till känslostormar och/eller att man har svårt att hantera situationer utan struktur på grund av avsaknad av förmågan att reflektera och ”tänka efter före”. Den höga aktivitetsnivån leder ofta till utbrändhet. Det är svårt att slappna av när hjärnan går på högvarv!
Det finns flera sätt att avhjälpa symptomen, som att anpassa sin vardag när det gäller krav och förväntningar (och struktur i den är A och O). För att undvika stress bör personer med ADHD ha möjligheten att anpassa sin skolgång och sina arbetsförhållanden. Några väljer att medicinera men det är framför allt människor i omgivningen som är viktigt, för att någon med ADHD ska kunna fungera. Ibland är allt som krävs en portion förståelse.

 

Foto:  Felix Frank

Taggar:   adhdbiografi

Mest populära

Våra kunder älskar oss!
Trustpilot 8,6
Trygg E-handel
Du kan vara trygg hos oss - Vi är godkända av Trygg E-handel!