Bli Medlem Returböcker Kundservice

Månadens topp-5 - augusti

Bli Plusmedlem och få tillgång till våra billiga böcker. Tvekar du? Prova oss nu - den första veckan är GRATIS - därefter förnyas ditt medlemskap automatiskt för 99 kr/mån. Du kan säga upp det när som helst och Plusförmånerna upphör först vid slutet av din betalningsperiod.

Plusblogg

Läsning

8 ANLEDNINGAR ATT LÄSA (RIKTIGA) BÖCKER

Av  PLUSBOK , den 9 september 2016

Läsning gör dig smartare. Läsning boostar hjärnkapaciteten. Läsning kan göra dig med empatisk. Att byta sida i en bok ger dig bättre förståelse av vad du läser. Läs varför här!

Fler och fler använder sig av plattan och telefonen när de läser idag. Men många av anledningarna till att det är så bra för oss att läsa handlar om att göra det utan elektroniken som ständigt är närvarande i våra liv.

 

 Här kommer 8 anledningar att läsa böcker, som är backade av fakta:

BrainBook

 

 1.  Läsning gör dig smartare.

Ett barn som läser utsätts för 50% mer ord än de
som ser på TV. De ökar ditt vokabulär,
vilket gör att du inte bara får bättre resultat på
proven men också blir generellt smartare.

  

2. Läsning boostar hjärnkapaciteten.

Att läsa är träning för hjärnan. Precis som kroppen blir starkare av att styrketräna så blir hjärnan smartare av att läsa. När vi blir äldre så blir hjärnan långsammare men läsning kan sakta ned processen. Enligt en studie märkte man att om man frekvent tränade hjärnan kunde man sakta ned processen med upp till 32%.

 

3. Läsning kan göra dig med empatisk.

Framförallt när du läser fiction, där författaren låter dig känna och tänka som karaktärerna, kan din förståelse för hur andra människor fungerar öka.  Vilket gör att du i det dagliga livet blir mer empatisk mot dina medmänniskor.

 

4. Att byta sida i en bok ger dig bättre förståelse av vad du läser.

När dina fingrar rör vid sidorna i boken får hjärnan ett begrepp av vad som försegår vilket gör att den lättare tar in informationen du läser. Detta tillskillnad från när du byter sida med hjälp att ett finger. Så om det är någonting riktigt viktigt du läser, lägg ifrån dig kindeln, plattan eller telefonen och plocka upp den där härligt stora volymen istället.

 

5. Det kan hjälpa mot Alzheimers.

För de som frekvent tränar hjärnan genom att läsa, spela schack och gör pussel kan det vara upp till 2 gånger längre risk att få sjukdomen än för de som inte tränar sin hjärna lika frekvent.

 

6. Läsning får dig att slappna av.

Man har sett att läsning motverkar stress med upp till 65%. Det spelar egentligen ingen större roll vad du läser, men att tappa bort sig i författarens fantasi och inte fokusera på sina egna problem och orosmoment gör att du kan slappna av lättre.

 

7. Läsning kan hjälpa dig med sömnen.

Att lägga dig i sängen och läsa är ett sätt att berätta för hjärnan och kroppen att det är dags att slappna av. Att stänga av all elektronik för att läsa gör att din hjärna lättare varvar ned och gör det lättare för dig att sova. Att läsa från en skärm kan göra de svårare för hjärnan att slappna av. En forskning har sett att 54% av de barn som sover nära en skärm stänger ögonen upp till 20 minuter senare än de som inte har en skärm i närheten.

 

8. Att läsa är smittsamt.

Många föräldrar vill att deras barn ska läsa och att högläsning är riktigt bra för barnen. Många slutar med högläsning när barnet kan läsa själv, men en ny forskning visar att man gärna ska fortsätta genom mellanstadiet för att de ska fortsätta bli frekventa läsare.

 

Orginaltexten är hämtad här.

 

 

 

 

 

Mest populära

Läs i rätt ordning - Anders Roslund


12 boktips till semestern


Månadens topp 5 - augusti


Läs i rätt ordning - Anders Gustafson och Johan Kant


Läs i rätt ordning - Tess Gerritsen


Våra kunder älskar oss!
Trustpilot 8,6
Trygg E-handel
Du kan vara trygg hos oss - Vi är godkända av Trygg E-handel!