Bli Medlem Returböcker Kundservice

Jan Guillous hyllade romanserie

Bli Plusmedlem och få tillgång till våra billiga böcker. Tvekar du? Prova oss nu - den första veckan är GRATIS - därefter förnyas ditt medlemskap automatiskt för 99 kr/mån. Du kan säga upp det när som helst och Plusförmånerna upphör först vid slutet av din betalningsperiod.

Plusblogg

lästips

6 populära böcker till tonårstjejer

Av  Nina Sanderhoff Hansen , den 10 januari 2018

Här har vi samlat sex riktigt bra böcker till tonårstjejer. Oavsett om det ska vara romantiskt, realistiskt eller fantastik så finns det massor av bra YA litteratur till unga kvinnor. Se vilka böcker vi har plockat fram.

Den gångna hösten har varit fylld med bra YA titlar. Här har vi plockat fram åtta populära böcker till tonårstjejer. En sak som de alla har gemensamt är att de allesammans är riktigt bra läsning för tonårstjejer, unga kvinnor och för dem som gärna vill läsa en bra bok om en ung huvudperson. Se urvalet av ungdomsböckerna här under.

Bland böckerna hittar du bland annat samtidslitteratur som tar upp frågor från vardagen. Vi har bland annat plockat fram The Hate U Give på listan. The Hate U Give är en bok som tar upp Amerikas problem med rasdiskrimination och polisvåld.

1. The Hate U Give

av Angie Thomas
Flexband, 2017
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 112 kr.
  ( 179,00 kr. )
The hate u give , av Angie Thomas
Beskrivning:
Till boken finns en lärarhandledning och tillhörande kopieringsunderlag skrivna av Pär Sahlin. Ladda ned dem här.

Sextonåriga Starr Carter lever i två världar: den fattiga förorten där hon bor och den fina privatskolan inne i stan. Hennes tillvaro krossas när hon blir ensamt vittne till hur polisen skjuter ihjäl hennes barndomsvän Khalil. Trycket på Starr är hårt, både från polisen och från orten som kräver rättvisa och upprättelse för Khalil. Men även från de som inte vill att Starr ska vittna och de är tydliga med vad hennes vittnesmål skulle innebära. Vad Starr än väljer kommer det att få enorma konsekvenser för såväl hennes eget liv som människorna hon vuxit upp med.

Med en stark berättarröst gestaltas Starrs värld, som är full av konflikter men också full av kärlek. Träffsäkert beskrivs rasismen i skolan, Starrs alltmer ansträngda förhållande till sin vita pojkvän och sin kärleksfulla familj, vars liv inte värderas högt av samhället i stort.

Angie Thomas är uppvuxen i Jackson, Mississippi. Hon har varit rappare och har en examen i Creative Writing. The Hate U Give är hennes debutroman. Hon ville skriva om en förort som liknar den hon själv kommer ifrån, och om unga som lever det liv som hon själv har levt.

"Angie Thomas gestalter är så levande att jag fortsätter att höra dem diskutera när jag efter 447 sidor slår ihop boken." Cecilia Nelson, Göteborgs-Posten

"Det är en oupphörligt intressant och gripande roman med en oförglömlig huvudperson. Starr Carter är skarp och försonande, cool och förlägen, livrädd på barrikaderna. Och mycket, mycket rolig." Elin Ruuth, Norrbottens-Kuriren

"Debutanten Angie Thomas har skrivit en modern klassiker om rasismen i USA ... Samtidigt som upploppens attacker mot det egna hemområdets enda apotek framstår som lika absurd för en ung människa i jakt på begriplighet. Det är en konflikt som inte går att separera från identitet, och Thomas beskriver sammansmältningen så väl att man får lust att slåss för ett återtagande av ordet identitetspolitik. Som något vackert och sant." Alice Kassius Eggers, Sydsvenskan

"Varje ord glöder av frustration, ilska och sorg, men också kärlek och drömmen om en samhällsförändring. Det är befriande att läsa en roman 2017 som verkligen har något att säga." Ida Therén, SvD

Thomas, som själv är uppvuxen i Jackson, Mississippi, skriver så bra, så rappt, så rent och roligt. Valerie Kyeyune Backström, Expressen

"Spännande och välskriven, uppmuntrar till hopp och engagemang." Katarina Lycken, BTJ

"Rasande uppgörelse med polisstaten." Judith Kiros, Dagens Nyheter

"Angie Thomas roman är en imponerande och livsviktig debut..." dagensbok.com

"Angie Thomas skildrar Starr med en trovärdighet och äkthet som går rakt in i hjärtat. Hon skriver i presens, med en närvaro som får händelserna att leva och glöda."
Ljusdals-Posten, Margaretha Levin Blekastad

"Som läsare får jag inte bara kliva in i Starrs värld, jag blir också inbjuden att delta. Det är så förståelse skapas." Filippa Pierrou, Arbetarbladet

"Med en otrolig nerv och trovärdighet, inte minst på grund av sin talspråkiga prosa, skildrar Angie Stone rasism och klass och känslan av att inte passa in någonstans."
Erika Hallhagen, SvD

"Ett av litteraturens stora, stora värden är att man får kliva in i andra världar än sin egen, och kanske förstå dem något bättre. Det får man verkligen i " The hate u give". Kanske är Harper Lee inte så långt borta ändå." Åsa Christoffersson, UNT


Debutanten Angie Thomas har skrivit en modern klassiker om rasismen i USA.
Alice Kassius Eggers, Sydsvenskan

 

Om du letar efter mer romantik och kärlek i dina YA titlar så finns det även en massa fantastiska tonårsböcker om kärlek. En som inte är helt ny, men som riktigt många tycker om är Anna och den franska kyssen. I boken möter vi Anna som motvilligt flyttar till Paris, hon förälskar sig dock snabbt i staden och i en klasskamrat. John Green, som de flesta känner till som författaren till Förr eller senare exploderar jag och Pappersstäder, har kallat boken för fantastisk – psst… om du gillar John Green så kan du kolla in nummer 5 på listan!

En annan riktigt bra romanistisk bok som faller under kategorin ”tonårsböcker om kärlek” är Nicole Yoons Idag är allt. Boken beskrivs som en kärlekshistoria som blir berättad på ett annat sätt än vad man är van vid. Om man tyckte om Nicola Yoons Ingenting eller allting, som blir filmatiserad i 2017, så kommer Idag är allt att vara ett perfekt val.

2. Anna och den franska kyssen

av Stephanie Perkins
Pocket, 2016
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 29 kr.
  ( 49,00 kr. )
Anna och den franska kyssen , av Stephanie Perkins
Beskrivning:
En internationell bästsäljare
En av Årets bästa tonårsböcker NPR
Med på NPR:s lista över tidernas 100 bästa tonårsromaner
Nominerad till en Cybils Award för Bästa ungdomsroman
»Gillar du lyckopirr - läs Anna och den franska kyssen !« | CAROLINA LANDIN, KULTURKOLLO
»Full av scener som får mig att le, att nicka igenkännande, att sucka irriterat över korkade tonåringar eller dumma föräldrar. Underbart!« | JENNY MAGNUSSON, BOKMALEN
»Magisk. Fångar verkligen känslan av att vara förälskad.« | CASSANDRA CLARE
Anna har ett lyckligt liv i Atlanta. Hon har en lojal bästa kompis och är kär i sin arbetskamrat på biografen, som just har börjat återgälda hennes känslor.
Därför blir hon inte alls förtjust när hennes pappa bestämmer sig för att skicka i väg henne till Paris för att hon ska gå sitt sista skolår där. Men trots att hon inte kan ett ord franska lär Anna känna en del coola nya personer, inklusive den snygge Étienne St. Clair, som snabbt blir hennes bästa vän.
Tyvärr är han upptagen - och det kanske hon också är... Eller?
Annas år i Paris, staden som brukar kallas »världens mest romantiska«, visar sig bli omtumlande, hjärtslitande och alldeles fantastiskt. Ett år som förändrar henne för alltid.
STEPHANIE PERKINS är en internationellt storsäljande amerikansk författare, med flera titlar på New York Times bestsellerlista. Hon har alltid arbetat med böcker: först som bokhandlare, därefter som bibliotekarie, och nu som romanförfattare. Anna och den franska kyssen är hennes debutroman, som bland annat blev vald till en av Årets bästa tonårsböcker av NPR och nominerades till en Cybils Award för Bästa ungdomsroman.
»Charmar sina läsare med parisiska miljöer och en kille som är très bien.« | MTV
» Anna och den franska kyssen är allt ditt hjärta längtar efter.« | LISA MCMANN
»Väldigt romantisk. Du borde dejta den här boken.« | MAUREEN JOHNSON

3. Idag är allt

av Nicola Yoon
Danskt band, 2017
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 95 kr.
  ( 159,00 kr. )
Idag är allt , av Nicola Yoon
Beskrivning:
Nicola Yoon, författare till fenomenala Ingenting och allting, kommer nu med en ny roman, den hjärtskärande historien om Natasha och Daniel - två tonåringar med helt skilda problem som av en slump möts på en gata i New York.
Natasha: Jag tror på vetenskapen, på fakta. Inte på ödet eller på drömmar som ändå aldrig kommer att slå in. Jag är garanterat inte en tjej som träffar en söt kille på en New York-gata och blir kär i honom. Särskilt inte när jag och min familj bara har tolv timmar kvar i landet innan vi blir utvisade till Jamaica. Min historia handlar inte om att bli kär. Daniel: Jag har alltid varit den skötsamma sonen, den duktiga studenten som alltid lever upp till mina föräldrars förväntningar. Aldrig poeten. Eller drömmaren. Men när jag ser henne glömmer jag allt annat. Något med Natasha får mig att tro att ödet har fantastiska planer för oss två. Universum: Varje sekund av våra liv för oss fram till en särskild stund. Miljoner framtider ligger framför oss. Vilken av dem ska bli sann?
Idag är allt är en roman om att aldrig riktigt duga för sina föräldrar, om att veta att man inte får stanna i landet man är född i - men också om kärlek som uppstår när man minst anar det och om hur varje litet val kan få stora konsekvenser.
“Lyrical and sweeping, full of hope, heartbreak, fate. . . and the universal beating of the human heart." —Booklist, starred review
"With appeal to cynics and romantics alike, this profound exploration of life and love tempers harsh realities with the beauty of hope in a way that is both deeply moving and satisfying."—Kirkus, starred review

 

Vi känner nog Cara Delevingne bäst som model och skådespelare. Men hon har nu kastat sig in i rollen som författare. Det har lett till boken Spegel, spegel, som är en bok om de saker som man utsätts för som tonåring och hur svåra dessa år faktiskt kan vara. Därutöver har Cara Delevingne lagt till ett mysterium som huvudpersonerna och läsaren försöker reda ut.

4. Spegel, spegel

av Cara Delevingne, R...
Flexband, 2017
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 93 kr.
  ( 159,00 kr. )
Spegel, spegel , av Cara Delevingne, Rowan Coleman
Beskrivning:
När en nära vän plötsligt försvinner utan spår ställs en grupp tonåringar ansikte mot ansikte med utmaningar och hemligheter de inte längre kan ignorera. Spegel, spegel är en annorlunda och fängslande berättelse om att växa upp, från den internationella supermodellen, skådespelaren och sociala medier-fenomenet Cara Delevingne. Red, Leo, Rose och Naomi har aldrig passat in bland de andra eleverna på Pimlico Academy - de är outsiders som känner sig mest bekväma när de sysslar med musik och sitt band, Mirror Mirror. För 16-åringarna är det nästan lika svårt att försöka smälta in i skolan som att hantera livet hemma. Red har en alkoholiserad mamma och en pappa som aldrig är där. Leos bror sitter i fängelse. Rose använder sex och alkohol för att döva smärtan efter ett brutalt överfall. Naomis punkprinsess-persona ger henne friheten att vara sig själv. När Naomi plötsligt försvinner och sedan hittas medvetslös, blir hennes vänner chockade och förvirrade. Var det en olycka eller försökte någon medvetet skada Naomi? Om hon hade problem, varför kom hon inte till dem? Hur väl känner de egentligen sin vän och varandra? Om Naomi vaknar upp från sin koma, kommer hon någonsin att bli densamma igen? För att kunna förstå vad som hände Naomi måste Red, Leo och Rose konfrontera sina egna mörka hemligheter och rädslor, och till slut också skillnaden mellan vad de egentligen känner, och vad de visar utåt. Med denna starka roman visar Cara Delevingne hur långt hennes fantastiska talang sträcker sig. Spegel, spegel är en berättelse om identitet, sexualitet, kön, starka känslor, sociala medier i all deras komplexitet, och det farliga i att dölja sitt sanna jag.

 

John Green kom i år ut med sin efterlängtade sjätte bok (eller sjunde boken om man räknar med nr. åtta på vår lista, Let it snow). Det blev till boken Sköldpaddor hela vägen ner, som är en gripande och vacker YA roman om liver med OCD, och hur kampen mot sjukdomen och kampen för att vara en bra dotter och vän kan vara svårt att klara av.

5. Sköldpaddor hela vägen ner

av John Green
Danskt band, 2017
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 111 kr.
  ( 169,00 kr. )
Sköldpaddor hela vägen ner , av John Green
Beskrivning:
Aza Holmes är egentligen inte så intresserad av att ge sig in i jakten på Russell Pickett, den försvunne multimiljardären som jagas av FBI. Men 100 000 dollar i belöning gör att Daisy - hennes bästa, enda och fullständigt orädda vän - har andra planer. "Krossa hjärtan, Holmesy, inte drömmar" är Daisys mantra.
Tillsammans navigerar de båda det korta avståndet över floden och det avgrundsdjup som skiljer dem från Picketts lyxiga egendom.
I det gigantiska huset bor nu bara Picketts söner, Davis och Noah. Davis som Aza kände när de var små. Davis som aldrig kan lita på att någon gillar honom för den han är eller om det är pappas pengar som lockar.
Men med Aza kan han vara lugn. Hon bryr sig inte om belöningen och hennes tvångstankar upptar det mesta av henns tankar. De snurrar i en allt snabbare spiral som inte går att bryta eller styra. Alla bakterier som finns, alla sätt som de kan komma in i kroppen och hur man kan dö av dem. Alla bakterier som finns i en människas saliv, som byter mun vid en kyss ...
Till denna berättelse hör också Daisys framgångsrika fanfiction om Chewbacca och en tuatara som kan bli både mycket gammal och mycket, mycket rik.

I Sköldpaddor hela vägen ner förmedlar John Green känslan i att leva med den typ av tvångstankar och psykisk ohälsa som har påverkat hans eget liv sedan barndomen. Och hur omgivningen inte riktigt kan förstå hur det är, hur folk väntar på att man bara ska ta sig samman. Det är jobbigt att vara människa, men ibland är det uthärdligt eller till och med roligt.

 

Fantastik är en genre som väldigt många älskar, även väldigt många unga. Sara Bergmark Elfgrens Norra Latin blandar både mystik med tonårsvardag. Sara Bergmark Elfgren har tidigare skrivit den tokhyllade Engelsforstrilogin tillsammans med Mats Strandberg, en bokserie som faktiskt också har blivit filmatiserad.

6. Norra Latin

av Sara Bergmark Elfg...
, 2017
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 128 kr.
  ( 179,00 kr. )
Norra Latin , av Sara Bergmark Elfgren
Beskrivning:
Tamar drömmer om att bli skådespelare. Clea är uppvuxen på teatern och filminspelningar. En regnig augustidag börjar de teaterprogrammet på Norra Latin i Stockholm. De går i samma klass, men lever olika liv. Tamar har lämnat både familj och vänner och flyttat till en ny stad. Clea har bott i Stockholm hela sitt liv och har en självklar position på skolan.
Men den anrika byggnaden döljer många hemligheter. En tragedi som sägs ha inträffat i aulan när skolan var pojkläroverk, har förvandlats till en vandringssägen. Vad är sanning och vad är myt? Och vad väntar i skuggorna på Norra Latin?
Norra Latin är Sara Bergmark Elfgrens första roman efter succéerna med Cirkeln och poddserien De dödas röster. En övernaturlig spänningsberättelse.

 

Mest populära

Våra kunder älskar oss!
Trustpilot 8,6
Trygg E-handel
Du kan vara trygg hos oss - Vi är godkända av Trygg E-handel!