Bli Medlem Returböcker Kundservice

Topp-5 nya böcker i juni

Bli Plusmedlem och få tillgång till våra billiga böcker. Tvekar du? Prova oss nu - den första veckan är GRATIS - därefter förnyas ditt medlemskap automatiskt för 99 kr/mån. Du kan säga upp det när som helst och Plusförmånerna upphör först vid slutet av din betalningsperiod.

Plusblogg

matlagning

6 goda råd till en god och sund matlåda

Av  Robin Oldberg , den 4 december 2017

Börjar du tröttna på att alltid äta samma maträtter? Skulle du kunna förbereda din mat bättre – och ha med läckra matlådor istället för att köpa snabbmat till lunchen? Då ska du läsa vidare!

Saknar du inspiration i din matlagning? Vill du hitta något nytt och gott att ta med dig som matlåda? Du är inte ensam om detta – därför har vi samlat ihop sex bra råd om hur du kan göra matlådan mer inbjudande och spännande!

Råd 1. Vad vill du själv äta till lunch?

Tänk efter vad du själv tycker om att äta till lunch. Det är väldigt få som tycker att det är spännande att äta samma mat varje dag. En grå leverpastejmacka till lunch blir fort ganska tråkigt.Det är egentligent ganska enkelt - vad tycker du eller din partner om att äta? Är det köttbullar, pastasallad eller kanske kycklingspett? Sätt er ned och prata om det och hitta några rätter som ni tycker om.

Råd 2. Gör det aptitligt och spännande

En bra matlåda handlar delvis om att få med sig något som man tycker om. Det handlar också om variation - även den godaste maträtten blir tråkig om man äter den varje dag. Utmana dig själv och laga olika saker. Man behöver inte uppfinna helt nya rätter varje gång - det kan därför vara en bra idé att göra en lista över de rätter som man tycker om. Då kan man tillaga rätten och sätta ett kryss i listan efter egen lust - och inte minst - efter vad som finns tillgängligt i kylskåpet.

Råd 3. Det får inte bli vått och sumpigt

Det är inte speciellt aptitligt att äta mat som är dyngsurt. Men turligt nog så finns deten lösning till det. Istället för att fokusera på att ha all mat i en och samma matlåda kan du istället ta med en mat som du kan sätta ihop själv – på plats. Ta med tex. pitabröd - istället för att göra i ordningen den hemma kan du packa med brödet och fyllning i olika matlådor. Då kan man få förbereda sitt pitabröd vid lunchen, och då undgår man ett tråkigt och vått bröd.

Råd 4. Överraskningar

Det är alltid kul med en liten överraskning i matlådan - om det är något sött, knaprigt eller sunt är helt upp till er. Man kan tex. göra sina egna myslibars, ta med en liten yoghurt eller frukt. Nu till julen kan ett bra exempel vara nötte, en apelsin, eller clemeting. Det är snabba, sunda och goda överraskning som många tycker om.

Råd 5. Kom ihåg att äta sunt - både grönt och grov

Det är viktigt att komma ihåg att det som vi tar med i våra matlådor är dagens bränsle. Därför handlar det om att få förberett en matlåda som ger gott om energi - och en extra fördel ju såklat om det håller dig mätt i en längre tid. Utan mat och dricka orkar vi inte så långt, men om man ser till att fylla på med bra bränsle så orkar man mycket längre än om man äter näringsfattig mat. Så oavsett om man gillar morotsstänger, vindruvor, avokado eller andra goda grönsaker, så är det bra att få med sig något sunt varje dag. Det gäller även det grova - vi ska få i oss våra fibrer - och det kan man få i sig på flera olika sätt. Man kan byta ut det vanliga brödet till ett grovt bröd - eller rågbröd. Eller så kan man ta med sig rågbrödsbars som ett extra - fiberrikt - snack!

Råd 6. Det visuella är viktigt

Kom ihåg att man även äter med ögonen. Om man ser till att maten i matlådan blir presenterat snyggt så a är det större chans att man har lust att äta det som finns i.

I dessa böcker kan du hitta inspiration till båda lunch, middag och matlådan:

av Annika Mogensen
, 2015
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 122 kr.
  ( 179,00 kr. )
Matlådan : för ett smartare liv , av Annika Mogensen
Beskrivning:
"Rekommenderas!" Pralin
"En väldigt fin bok!" P4 Stockholm, Pär Fontander
"Inspirerande recept... enkla att följa och lätta att variera." Bibliotekstjänst
Matlådan - en måltid att se fram emot!
Matlådan har en lång tradition och ligger helt rätt i tiden. Med hjälp av den här kokboken kan du göra din matlåda god, nyttig, ekologisk, vegetarisk, billig eller lyxig om du känner för det. Fördelarna med hemlagad matlåda är många.
Fler vill äta mer grönt, och man vill äta god mat som är bra för kropp och miljö, gärna till en rimlig kostnad.
Kokboken har recept med stor spridning och med suveränt aptitretande bilder som inspirerar till variation. Bokens avsnitt är: Grönt, Klassiker, Långkok, Lyx, Kallt , Sött.
Boken innehåller även smarta tips på hur matlådelunchen kan bli roligare och hur man kan ta till vara råvaror, både ur ett privatekonomisk och miljöekonomiskt perspektiv.
ANNIKA MOGENSEN är matskribent och har skrivit flera matböcker, bl.a. Gröt, Glöggboken och Kräftboken. ANN-SOFI ROSENKVIST är fotograf med flera utställningar och böcker i bagaget.
"Äntligen en kokbok med vettiga recept för lunchlådan."
Salt & Peppar

av Fanny Lindkvist
, 2017
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 172 kr.
  ( 249,00 kr. )
Det stora matäventyret , av Fanny Lindkvist
Beskrivning:
Det här är boken för dig som vill ha mer tid med barnen. Och för barnen är det en chans att lära sig nya spännande saker tillsammans med sina föräldrar. Att laga mat med sina barn är utmanande, lärorikt och roligt. Men hur lagar man mat med barnen utan att det blir fullt kaos på köksbänken, i kastrullerna och i resten av köket? Hur får man barnen att behålla fokus och intresse? Och hur lagar man god mat som också är nyttig?
I den här boken finns svaren. Den är maxad med matinspiration för hela familjen. Recepten är fria från gluten, mjölk och socker. De är enkla att följa, med få ingredienser och moment. Allt är fiffigt uppdelat i hur man äter saker, till exempel: äta med händerna, dricka och äta med sked. Fokus ligger på ren och naturlig mat utan tillsatser. Ekotänket är påtagligt och det finns många tips på hur man lever renare och hållbart.
Här finns även många praktiska tips för att underlätta matplaneringen, samt annan kul inspiration kopplat till mat - som hur man groddar och planterar kärnor och förbereder ett nyttigare barnkalas. Men kanske viktigast av allt är att matlagningen sker på barnens nivå, med alla de knep och tips som krävs för att få dem engagerade. Stoltheten i ett par barnögon som lagat en måltid till resten av familjen är oslagbar. Det är inte bara barnets självkänsla som stärks, att laga mat tillsammans brukar också leda till att barnen får bättre aptit - något många föräldrar kämpar med.

av Stephanie de Turkh...
Flexband, 2017
Språk: Svenska
info-iconMedlemspris 66 kr.
  ( 109,00 kr. )
7 minuter i köket : en form , av Stephanie de Turkheim
Beskrivning:
Att laga mat i en form så gott och så praktiskt på så många sätt. Du behöver knappt något fett, du har mindre att diska. Det enda du behöver tänka på är att placera alla ingredienser på en plåt och sätta in den ugnen. Och finns det något bättre en ruggig höstkväll än en varm, rykande måltid, t.ex. lax med mango och koriander, eller marockansk kyckling?

 

Mest populära

Månadens topp 5 - maj


Läs i rätt ordning - Mons Kallentoft


Läs i rätt ordning - Sofie Sarenbrant


Läs i rätt ordning - Lucinda Riley


Månadens topp 5 - juni


Våra kunder älskar oss!
Trustpilot 8,6
Trygg E-handel
Du kan vara trygg hos oss - Vi är godkända av Trygg E-handel!